Jaga lugu:

Siim Kallas: Endise Piilupesa hoone arhitektuurimälestis talletatakse

Täna alustati Kaluri tee 10 kinnistul paiknenud endise Piilupesa lasteaia hoone lammutamistööde ettevalmistamisega. Lammutamise vajaduse tingis hoone halb tehniline olukord ning kõrge turvalisuse oht kogukonnale.

Viimsi Vallavalitsuse eesmärk on tagada oma kogukonnale turvaline elukeskkond. „Politsei on viidanud, et noortel on tavaks saanud vana lasteaia hoonesse sisse murda ja seal lõhkuda ning meelemürke tarvitada. Kinnistu omanik on korduvalt võtnud kasutusele ettevaatusabinõud, millest kahjuks ei ole abi olnud, sest sissemurdmised ja lõhkumised on jätkunud. Selle tõttu on kannatada saanud ka hoones olev invetar, mida omanikud on püüdnud säilitada,“ sõnab Siim Kallas.

Eesti Arhitektide Liidu seisukoht on, et XX sajandi arhitektuurinäidis tuleb amortiseerumisest ja hoone ohtlikkusest hoolimata säilitada. „Hoone, millel on ulatuslikud niiskuskahjustused, vundamendi- ja seinakahjustused ning lisaks ka vajumised, ei ole võimalik päästa. Lisaks sellele on hoonel ulatuslikud seenkahjustused, mis on tervisele ohtlik ning millel kindlasti on oma osa ka omaaegsel ehituskvaliteedil. Vallavalitsuse soov on XX sajandi arhitektuuri ilu siiski säilitada, mille tõttu koostatakse hoone kohta ajalooline õiend, et hoone arhitektuurilist pärandit arhiveerida,“ ütleb Kallas.

„2007. aastal algatasid Muinsuskaitseamet ja Kultuuriministeerium XX sajandi arhitektuuri paremiku kaardistamist, et selgitada välja objektid, mis vääriksid säilitamist. Üheteist aasta jooksul ei ole hoonet muinsuskaitse alla võetud ning vahepealsel perioodil on hoone põlema pandud ja tugevalt amortiseerunud. Tänasel päeval tegeleme tagajärgedega, mis oleksid vajanud lahendust kümme aastat tagasi. Mis on alternatiiv olukorrale? Jätta hoone lammutamata ning riskida sellega, et see ühel hetkel kokku variseb? Seda me ei soovi,“ lisab vallavanem.

Lasteaed „Piilupesa“  
Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Enimloetud
Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050eva.kiisler@aripaev.ee
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhituse ja kinnisvara konverentside korraldajaTel: 58 552 554sandra.malvik@aripaev.ee
Kristi Kool
Kristi KoolKinnisvarauudised.ee toimetajaTel: 53 003 098kristi.kool@aripaev.ee
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806rivo.habakuk@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt