Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 1. november 2021

Eestis sobib kasutada ainult seda ventilatsiooniseadet, mis talub miinuskraade

Kui teil on soov saada hästitöötav ventilatsioonisüsteem või vahetada välja oma kontoris või tööstushoones olev vana ja energiakulukas seade, siis võite julgelt arvestada A+ Projekt OÜga. Iga nende poolt ehitatud ventilatsioonisüsteem on nagu rätsepaülikond – see on ehitatud just selle tellija soovide ja konkreetse hoone vajaduste järgi.

„Oma klientidelt oleme kuulnud, et meie hea ventilatsioon annab hea une, aitab peavalude vastu ja lisaks kõigele aitab ka koroona eemal hoida,“ väidab juhataja Tarvi Laar. „Skandinaavias on, võrreldes Eestiga, märgatavalt madalam koronasse nakatumise tase. Oma roll on selles kindlasti ka sellel, et seal on kõigis hoonetes korralik ventilatsiooni süsteem,“ selgitab mees.

Firma pakub vaikseid, energiasäästlikke ja keskkonnasõbralikke ventilatsioonilahendusi nii eramajadele, tööstushoonetele kui ka korrusmajadele. Klientidele pakutakse ainult kvaliteetseid ventilatsioonisüsteeme, mis on töökindlad ja millega ollakse rahul ka aastate pärast. Ettevõte on ventilatsiooni süsteemidega tegelenud juba üle kümne aasta. Nende hinnaklass ei pruugi olla kõige odavam, aga kindlasti on nad ühed parimate seast.

Eramajadele

Eramajade ja korterite puhul soovitavad A+ Prjokt OÜ spetsialistid kasutada rootor-soojusvahetit, mis säilitab kõrge efektiivsuse ka madalamatel temperatuuridel. Selle firma meistrid paigaldavad peamiselt Flexiti Nordic seeriast pärit seadmeid, mis on toodetud Norras. Need on mõeldud töötama karmis kliimas ja on konkureerivatest seadmetest 5-10 dB vaiksemad. Lisaks kõigele muule sisaldab seadme pakutav hind ka mobiili teel kaugjuhtimise võimalust.

Rootorsoojusvaheti kasutegur on tavaliselt 80–85% ja seda ka -25ºC juures, võimalus, et seade jäätub, on väga madal. Ka juhib see seade õhuniiskust. Et liigmadal õhuniiskus on uute tänapäevaste majade puhul suur probleem, on see seadme väärt lisaomadus.

Meie kliimas hakkavad plaatsoojusvahetid madalamal temperatuuril, alates -2 kraadist, jäätuma ja kui väljas on suur külm, kulutavad nad kõige rohkem energiat hoopiski soojusvaheti sulatamiseks. See aga ei aita sugugi kaasa teie soovile elektrienergia arvelt kokku hoida.

Firma spetsialistid soovitavad plaatsoojusvahetit kasutada nendes ruumides või hoonetes, kus on liialt kõrge niiskuse tase ja on vaja õhuniiskust alla viia. Näiteks keldrid, suured saunad, basseiniruumid, garaažid, köögid ja erinevad tootmisruumid.

Koolidele

Koolidele, kus ei ole veel ventilatsiooni, pakub firma ventilatsiooniseadet VEX 308, seda saab paigaldada lakke ja ruumi võtab seade õige veidi. Seadme paigaldamine võtab vähe aega, pikki torustike ei pea vedama. Paigaldamiseks on vaja ainult elektri toidet, kahte auku läbi seina või katuse ning kondensatsioonivee äravoolu. Seadmel on ülimadal müratse - 33 dB, nii ei sega seade koolitundi. Eeliseks on seegi, et seade töötab vastavalt vajadusele CO2 taseme järgi, muutes sujuvalt töö kiirust - see tagab suure ökonoomsuse võrreldes klassikalise süsteemiga. Kokkuhoiu annab seegi, et klassis, kus tundi parasjagu ei ole, ventileerimist pärast CO2 piisava taseme saavutamist ei toimu.

Seadmel on kõrge kasuteguriga vastuvoolusoojusvaheti, millel omakorda on spetsiaalne patendeeritud jäätumise vastane automaatika. See võimaldab seadet kasutada ka madalate temperatuuride juures, ilma et peaks kasutama eelkütet või sulatamiseks osa seadmest seiskama. Järelkütteks saab kasutada nii elektrit kui ka küttevett.

Seadme juhtimiseks on võimalik kasutada tavalist juhtpulti, mille saab ühendada nii klassiruumi arvutiga kui ka targamaja süsteemiga. Vastavalt ruumi sisedisainile on võimalik valida seadme eri värvi välimist kesta. Seade sobib ka nõupidamisruumidesse ja avatud büroodesse.

Suurtele hoonetele

Kaubamärgi Exhausto all on turule tuldud suurematele kortermajadele ja büroodele mõeldud uue seadmega VeX4000, millel on rootorsoojusvaheti sisemine leke 0%, seega on välistatud sisse tuleva ja väljuva õhu segunemine. Lisaks on võimalus kasutada söefiltrit, vähendamaks õuest tulevaid lõhnu. Eriti hästi toimib see autode heitgaasi ja kütmissuitsu elimineerimiseks. Samuti saab seda seadet, kus on sissehitatud soojuspump, kasutada talviseks lisakütteks ja suviseks jahutamiseks. See seade ei vaja kulukat küttetrassiga liitumist, samuti pole vaja karta talvist seadme külmumise probleemi. Selle tööle rakendamiseks on vaja ainult elektrit toidet ja internetikaablit juhtimiseks. Eriti suure kokkuhoiu annab kui vahetate oma vana elektriküttega seadme välja VeX4000 vastu.

Vanade ventilatsiooni seadmete asendamiseks pakub firma kolme mudelit VEX100, VEX 200 või VEX 300 seeria seadmeid mis on konstrueeritud nii, et tehases tehakse seade valmis ja objektile tuues saab selle uuesti lahti võtta ning majja sisse viia läbi tavalise ukse. Nii ei ole vaja ukseavasid suuremaks lõhkuda ega hiljem teha ehitustöid nende taastamiseks.

Büroo ja tootmishoonetes, kus on välja vahetatud vanad ventilatsiooniseadmed, on saavutatud märkimisväärne kokkuhoid, ainuüksi elektri pealt on see kuni 30% ja küttelt 10-50%.

Lisaks on A+ Projekt OÜ poolt pakutavate seadmetega võimalik ruumides hoida stabiilset niiskuse taset, vastavalt vajadusele saab õhku kas niisutada või kuivatada, kütta või jahutada, samuti saab ka CO2/VOC taset hoida madalal. Kõik see kokku loob hoones viibivatele inimestele hea enesetunde, tänu millele panustavad nad ka rohkem töösse ja saavutatakse kõrgem tootlus.

Firma kasutab ainult neid seadmeid mis on Skandinaavias toodetud, sest nende juures on arvestatud talvise jäätumise võimalusega ja tänu sellele toimivad need Eesti kliimas tõrgeteta. Lõuna-Euroopas või mujal sooja kliimaga maades toodetud seadmed Eestis ei tööta. Või kui, siis väga energiakulukal viisil. See tähendab seda, et kui väljas on miinuskraadid, kulutab seade väga palju elektrit või seiskub sootuks.

Seisvast kliimaseadmest pole kasu

Seega on ventilatsioonilahenduse puhul väga oluline, et õige seade oleks õiges kohas ning ka torustik ja kõik muu vajalik oleks õigesti valitud ja ehitatud.

Ventilatsioonisüsteemi puhul tuleks lisaks energiasäästule kindlasti jälgida, et süsteem ei tekitaks müra ning et õhu liikumine ei häiriks hoones viibijaid.

Kui olete lasknud hoonesse paigaldada ventilatsioonisüsteemi, mis teeb müra, siis üldjuhul töötab see miinimumkiirusel või on sootuks välja lülitatud, sest müra häirib sedavõrd inimesi. Aga mis kasu on mittetöötavast ventilatsioonist? Samuti ei taga see ventilatsioonisüsteemile pandud eesmärki, st. niisketes ruumides tekib ikkagi hallitus ja CO2 tase on tervistkahjustavalt kõrge.

Sellise mürarikka seadme kasuks otsustades olete ehk saavutanud küll mõningase kokkuhoiu, aga samas olete saanud süsteemi, mida te tegelikult ei saa või soovi kasutada ning hulga raha lihtsalt tuulde lasknud.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474