Autor: Eesti Energia • 19. mai 2022

Elektrijuhtmestiku põhjustatud tulekahju annab nende juhtnööride abil vältida

Igal aastal tuleb ette õnnetusi ja tulekahjusid, mis on tingitud elektripaigaldiste või -seadmete valest kasutamisest, puudulikust hooldamisest või hooldamata jätmisest. Päästeameti andmeil sai 2021. aastal elektriseadmetest või -süsteemidest alguse 172 hoonetulekahju.

Millised on suurimad ohukohad ja mida saab iga inimene teha, et tuleõnnetusi ära hoida?

Vananenud elektrisüsteem

Enne võimsate elektriseadmete, -puhurite ja -radiaatorite kasutuselevõttu tuleb tähelepanu pöörata kogu elektrisüsteemi seisundile. Vanemates hoonetes võib see olla ajale jalgu jäänud ning juhtmestik ei pruugi kaasaegsete seadmete suurt võimsust läbi lasta. Kui juhtmestiku läbilaskevõime pole kuigi suur, tekib ülekoormuse ja ülekuumenemise oht ning halvimal juhul võib aset leida põleng.

Enne elektrikütte sisselülitamist soovitame kutsuda pädeva spetsialisti, kes vaatab elektrisüsteemi üle, annab nõu ning teeb vajalikud tööd turvaliselt ja läbimõeldult.

Oskamatult tehtud parandustööd

Kui erinevaid juhtmeid on iseseisvalt kokku liidetud, teibiga lapitud või rippuma jäetud, võib tulekahju puhkeda. Tuttav haltuuramees teeb küll esialgsed elektritööd ära ja lahendab silmale nähtava probleemi, kuid elekter on kaval ning probleemid võivad avalduda hoopis ootamatutest kohtadest. Seega on nõuanne eelmise punktiga sarnane: elektritööd jäägu alati asjatundja hooleks.

Vargapesade ja pikendusjuhtmete väärkasutus

Elektriseadmeid on hoonetes kordades rohkem kui aastakümneid tagasi. Seetõttu laotakse „vargapesadest“ ja pikendusjuhtmetest ohtlikke jadasid, ühendatakse rohkem seadmeid, kuid ei mõelda, milline ülekoormus juhtmetele tekib. Kui pistikupesi napib, siis tõmba hetkel mittevajalike seadmete juhtmed seinast ja kasuta vabanenud pistikupesi.

Juhtmete paigutus

Sageli paigutatakse elektri- ja pikendusjuhtmeid raskete esemete alla või uste vahele. Nii saab juhe kahjustada ning seade võib süttida. Vajadusel tuleb seina või uksepiida sisse süvend või auk teha. Veel riskantsemad on seinast välja turritavad juhtmed, mis pole pistikupesa või lülitiga ühendatud. Nende otsad tuleb kindlasti isoleerida ja seinas olev avaus katta.

Elektritööd usalda ekspertidele!

Elektritööd võivad väga ohtlikud olla, kui valesid töövõtteid kasutada. Seega ära kunagi tee keerulisemaid elektritöid ise ega lase oma elektrisüsteemi kallale harrastajaid. Kasuta selleks majandustegevuse registris registreeritud elektritöö ettevõtjaid, näiteks Eesti Energia elektrikke.

Kõik elektrisüsteemid vananevad ajas, seega on korraline ülevaatus igal juhul õigustatud. Lisaks tuleb ka igapäevaselt elektriga ohutult käituda, tulekustutusvahendite olemasolu eest hoolitseda ning täiendava südamerahu saamiseks võiks oma ettevõtte kahjude vastu kindlustada.

Telli elektritööd siit: Elektritööd ettevõtetele Tallinnas, Tartus, Pärnus ja mujal Eestis – Eesti Energia

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474