Autor: SISUTURUNDUS • 29. mai 2023

Elamumaa Kloostri teel – staatuse sümbol või tasuv investeering?

Ei ole üldse üllatav, et vähesed Tallinna elanikud teavad miniatuurse, vahetult püha Birgitta kloostri külje all Pirita jõe kaldal asuva elurajooni olemasolust – sissesõit sinna on vaevu märgatav ja seal paiknevad kõigest mõned üksikud eramajad.

Tegemist on väga ilusa ja väga hinnatud asukohaga, kus on väga kõrge hinnatase. Selles elurajoonis on väga harva midagi müügis, aga meil õnnestus leida mõned näited. Näiteks üks maja, mis on ehitatud üle 20 aasta tagasi on müügis hinnaga 2 650 000 eurot.

Mida ikkagi teha, kui teie unistuseks oleks ehitada täiesti uue maja just selles imelises paigas Pirita jõe, Pirita kloostri ja riikliku maastikukaitseala vahel, mitte leppida võõra maitse järgi ehitatud vanema maja ostuga? Sellisel juhul peaksite esiteks toimetama üsna kiirelt, sest vabu krunte on ainult 2. Ja teiseks peate arvestama päris suure väljaminekuga, sest ainsa avalikus müügis olev krundi eest küsitakse 2 100 000 eurot.

Meil õnnestus vestelda teise vaba krundi omaniku Aleksandriga ja selgus, et lähimal ajal ei ole selles asukohas enam midagi müügiks pakkuda. Loe intervjuud altpoolt.

Teie olete ühe kahest saadaoleva hoonestamata Kloostri tee krundi omanikuks ja kui me õigesti aru saime, siis teil on küpsenud plaan krundi müügiks. Miks te seda müüa plaanite?

Tere! Jah, vastab tõele. Kaalusime kolimist Tallinnasse umbes 10 aastat tagasi ja siis avastasime selle koha, millesse kohe armusime. Senikaua, kuni korrastasime kruntidega seotud dokumentatsiooni, panime püsti uue maja Nõmmel. Selle aja jooksul harjusime Nõmme majaga nii ära, et otsustame algselt müügiks mõeldud maja alles jätta ja panna müüki hoopis Pirita krundid.

Te mainisite, et korrastasite dokumentatsiooni – kas nendega oli mingi probleem? Ja miks krundid mitmuses, mitte üks krunt?

Dokumentidega ja kruntidega on kõik korras. Lihtsalt kogu see protsess võttis väga kaua aega. Protsessi käigus tekkis palju küsimusi, samas meil ei olnud piisavalt kogemusi nende lahendamiseks. Näiteks mingil hetkel elamukrundi keskel kerkis üles kõrgepingeliini post. Ja kuigi mitte keegi ei osanud selgitada, mille alusel ta sinna tekkis, meil võttis väga kaua aega, et selle posti sealt kõrvaldada. Hetkeseisuga on dokumentatsiooniga kõik korras, lisaks sellele on olemas kehtiv detailplaneering, mis võimaldab ilma takistuseta tegeleda enda unistuste kodu projekteerimise ja ehitamisega. Mis puutub sellesse, miks me räägime kruntidest mitmuses, siis antud maaomand koosneb 6 väiksemast krundist kogu pindalaga üle 7500 m2, sealhulgas umbes 2500 m2 elamumaad ainuomandis ja lisaks üle 4500 m2 kaasomandis paari naabriga.

See krunt on tõesti suur. Ja kas ta tõesti asub kloostri ja jõe kõrval?

Kui päris täpselt kirjeldada, siis krunt ei asu lihtsalt nende kõrval, vaid krundid piirnevad vahetult kloostri müüridega ja asuvad Pirita jõe kaldal. Seal on isegi olemas privaatne koht merekaatri randumiseks, kusjuures osa Pirita jõe kaldast kuulub ka meile.

Kõlab väga uhkelt! Nüüd jääb üle vaid leida umbes 2 miljonit eurot…

Tegelikult nii suurt väljaminekut ei olegi vaja. Meie lähenemine on lihtne – sõlmida tehing ja liikuda edasi.

Hästi, millist summat on siis vaja kruntide soetamiseks ja miks te räägite sellest meie lugejatele? Miks te ei korralda näiteks oksjonit? Tegemist on ju unikaalse krundiga – kas sellisel objektil üldse on turuhinda?

Väga head küsimused! Me üldse ei välista varianti, kui protsess jõuab oksjoni korraldamiseni. Aga see on pigem teoreetiline võimalus. Tegelikkuses oleks meie eelistuseks jõuda kiiresti tehingusse. Mis puudutab hinda, siis lahutades teie poolt mainitud hinnast maha 500 000 eurot, võime juba kohe tehingusse minna. Teiega otsustasime vestelda, tuginedes kinnisvaraekspertide soovitusele, et selline objekt võib pakkuda huvi teadlikule investorile, kes saab hästi aru, et eriti praeguses kõrge inflatsiooniga keskkonnas kaotab raha väärtust üsna kiiresti, samas kui sellise unikaalse asukoha väärtus ajas ainult kasvab. Sellest tulenevalt oleks mõistlik tutvustada sellist objekti teie väljaande veergudel, selle asemel et panna üles tavaline müügikuulutus.

Hästi. Te ütlesite, et miinus 500 000 eurot – see tähendab kokku 1 500 000 eurot, eks ole? Enne intervjuud tegime väikse hinnauuringu selles asukohas pakutavate kruntide kohta. Te ju ilmselt olete teadlik, et ainuke teie krundiga võrreldav objekt on müügis 600 000 euro võrra kõrgema hinnaga?

Jah, olen teadlik. Meie poolt on müügiotsus tehtud ja me seda muuta ei kavatse. Las nemad, kellel on rohkem aega ja kompetentsi, tegelevad oksjonite korraldamise ja muu sarnase tegevusega, meie eelistuseks jääb kiire tehing.

Samas hinnaerinevus 600 000 eurot tundub ikkagi olevat väga suur. Kas olete kindlad, et te ei kahetse hiljem seda otsust? Tallinnas ju ei ole rohkem saadaval sellist unikaalset krunti?

Me saame sellest aru. Kui meil oleks vaba raha, siis me kindlasti ei planeeriks nende kruntide müüki. Vaba raha olemasolul jääksime nende omanikuks edasi. Ja mitte ainult selleks, et asuda sinna elama, vaid esmajärjekorras investeeringu otstarbel investeeritud vahendite pikaajalise hoidmise ja kasvatamise eesmärgil. Tegelikult on kinnisvaraeksperdi hinnangul võimalik isegi krunti ostes ja seejärel edasi müües vähemalt mõnisada tuhat eurot teenida suhteliselt lühikese ajaga. Teil on õigus, et teist sellist kohta ei ole ja ei tule ka. Ma võrdleks sellist kinnisvara hinnalise kunstiteosega, mille väärtus ajas ainult kasvab ja mille hind eriti ei sõltu konkreetsest turuolukorrast. Olla sellise maa omanikuks on pigem privileeg ja staatuse sümbol. Me ei ole müügiplaanist vaimustuses, aga paraku meil on vaja maksta tagasi need vahendid, mis on paigutatud Nõmme maja ehitusse. Seetõttu on olemas teatud ajaraam ja hind, mis sobib meile siin ja praegu. Kui sellises olukorras on hind ka ostjale atraktiivne, siis see on ju kõigile hea? Muide krunte on võimalik osta nii koos firmaga (ehk firma osakute ostu kaudu) kui ka eraldiseisvalt. Ostu-müügileping peab olema ettevalmistatud notari poolt ja selles saab kõikides detailides kokku leppida.

Kõlab mõistlikult ja tänud põneva vestluse eest! Kas soovite midagi lisada? Või jätate ehk enda kontaktid ja viite müügikuulutusele...

Kodulehte hetkel ei ole, kuulutus sai just avaldatud kv.ee portaalis: https://www.kv.ee/3479147 Minuga saab ühendust telefonil 503 3463 või meiliaadressil [email protected]. Ja suured tänud ka teile!

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474