Autor: kohvisemu.ee • 27. veebruar 2024

Kaugtöö ajal kohvipauside pidamise eelised vaimsele tervisele

Paljud inimesed on viimastel kuudel ja aastatel pidanud kohanema kaugtööga. Isegi inimesed, kes on aastakümneid suurtes kontorites töötanud, peavad köögilaualt või kodukontorist kõnesid vastu võtma ja e-kirjadele vastama.

Sellega võib olla raske kohaneda. Kuigi võite eeldada, et inimesed ei tööta kodus nii palju kui kontoris, teevad paljud tegelikult hoopis rohkem tööd. Nad ei pruugi tajuda, kui nad peaksid pause tegema. Kodus töötavad inimesed hägustavad suurema tõenäosusega piire töö ja koduelu vahel. On oluline, et leiaksite viisi, kuidas anda endale aega värskeduseks ja puhkehetkedeks. Mis saab olla parem kui maitsev kohv?

Selles artiklis selgitame kasu vaimsele tervisele, kui teha tööajal kohvipause - ka kodus olles.

Foto: unsplash.com

Puhkepaus tõstab produktiivsust

Mõned inimesed ei jõua ära oodata, millal nad kohvimasina juurde uut kofeiinilaksu nautima jõuavad. Teised inimesed valivad aga hoopis kofeiinivaba või mõne muu kuuma joogi. Kofeiin aitab tõsta tootlikkust, energiat ja keskendumist, kuid see pole ainus eelis. Tegelikult on oluline just puhkehetk ise.

Ka parimad ülemused mõistavad, et inimesed ei ole masinad. Uuringud näitavad, et on palju võimalusi, kuidas lühike paus võib teie aju taastada, vähendada võimalust teha halbu otsuseid ja hoida töötajaid õnnelikumana. See omakorda parandab ka tootlikkust.

Stressi mahalaadimine

Kui teete pausi ja lähete kohvi tegema, on see erakordselt kasulik. Tööülesannetest pausi tegemine on hea stressi maandamiseks. Veelgi parem, kui saad õue minna või võtad viis minutit, et millelegi muule mõelda. Võibolla soovid puhkehetkel isegi mõnda lugu kuulata, et fookust mõneks minutiks muuta.

Kui teil on pidevalt stress (näiteks ärritunud kliendid või mõni muu pingeline töö), võib teie vaimne tervis tugevalt kannatada saada.

Piisav vedelikutarbimine

Paljud inimesed ei tarbi piisavalt vett. Kas joote 8 klaasi päevas? On leitud, et vedelikupuudus vähendab kognitiivset jõudlust. Isegi kui olete väga kergelt janus, võivad teie meeled sellest kannatada saada.

Öeldakse, et kohv viib vedeliku kehast välja. See on tegelikult müüt. Kohv ise on diureetilise toimega, kuid selles olev vee protsent pigem siiski niisutab. Tulemuseks on efekt, kus kehas on piisavalt vett ja janu kaob. See ei ole küll nii hea kui klaasi vee joomine, kuid see pole ka eriti halb.

Korralikult vedelikku tarbiv aju on produktiivne ja õnnelik.

Võimalus jalgu sirutada

Treening on üks parimaid viise oma meeleolu tõstmiseks. Kui teil on istuv töö, mille tõttu veedate 7 või 8 tundi päevas laua taga, ei pruugi teil olla palju võimalusi üldse trenni teha. Miks mitte ühendada oma kohvipaus lühikese jalutuskäiguga? Isegi lühike, 10-minutiline jalutuskäik paneb teie vere liikuma ja tõstab meeleolu.

See jalutuskäik pakub ka muid eeliseid, mis võivad teie meeleolu tõsta, sealhulgas värsket õhku (mis võib tõsta serotoniini taset) ja päikesevalgust e. D-vitamiini.

Saate selle isegi mänguks muuta, kui proovite iga päev oma sammude arvu ületada. Enamik telefone suudab nüüd juba teie sammude arvu salvestada.

Foto: unsplash.com

Kohvi kognitiivsed eelised

Kui vajate mõttes mõlkuva kohvimasina hankimiseks täiendavat põhjendust, pidage meeles, et sellel võib olla positiivne mõju teie vaimsele tervisele.

Kohv ja eriti selle sees olev kofeiin omavad teie meeleolule otsest mõju.

Me ei muutu liiga teaduslikuks. Kofeiin stimuleerib teie närvisüsteemi, ning kui joote seda regulaarselt, muudab see teid erksamaks ja ergutab meeli. Arvatakse, et kofeiin blokeerib ka aju adenosiini retseptoreid. See võib ajada teid rohkem elevile ja üldiselt teie tuju parandada.

Paljud meist peavad oma kohvipause tõeliseks maiuspalaks ning kofeiini kognitiivne tõuge võib teie tuju suurepäraselt parandada, hoides teid kogu päeva rõõmsameelsena.

Vältige “Zoomi väsimust”

See on suhteliselt uus nähtus, kuid see on väga reaalselt miski, millega inimesed tänapäeval hädas on.

Psychiatric Times ajakirja andmetel on Zoomi väsimus “väsimus, mure või läbipõlemine, mis on seotud virtuaalsete suhtlusplatvormide ülekasutamisega”.

Zoomi kasutamine kulutab teie energiat. Te ei saa inimestelt samasugust kehakeelt kätte, mistõttu peate pöörama neile video teel palju rohkem tähelepanu. Lisaks võib viivitus, mida kogetakse üsna tihti (isegi kui see on vaid sekund), sind endast välja viia. Suur osa Zoomi suhtlusest on stressi tekitav, ning isegi ebaviisakas, mistõttu võib sellel võib olla negatiivne mõju teie vaimsele tervisele.

Küll aga on zoomi kõned paljude inimeste jaoks üsna vältimatud. 300 miljonit töötajat kasutab Zoomi iga päev. Lühike paus võib olla aga hea viis kõnede lühikesena hoidmiseks ja "väsimuse" vältimiseks.

Kokkuvõte

Isegi kui teile meeldib teie töö, on pausid vajalikud tuju üleval hoidmiseks, väsimuse vältimiseks ja enda laadimiseks. Olenemata sellest, kas teile meeldib kohv või kasutate lihtsalt sõna "kohvipaus" oma 5-minutilise hingetõmbepausi jaoks, kasutage kindlasti võimalust kaugtööd tehes samamoodi päevas väike puhkehetk teha.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474