28. veebruar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis on üle 600 majapidamise ilma elektrita

Eestis on kokku 618 elektrita majapidamist. Enim on elektrita majapidamisi Valgamaal, kus neid on 93.

Valgamaal on 93, Läänemaal 86, Võrumaal 80, Raplamaal 55, Tartumaal 41, Saaremaal 40, Lääne-Virumaal 33, Põlvamaal 32 ,Viljandimaal 30, Harjumaal 27, Ida-Virumaal 25, Pärnumaal 22, Järvamaal 21, Jõgevamaal 17 ja Hiiumaal 16 elektrita majapidamist.

Tegu on siiski nende majapidamistega, mis teatasid kohalikule omavalitsusele, et nende majapidamises pole elektrit. Seega võib elektrita majapidamiste arv Eestis olla ka suurem.

Siseministeerium palus maavalitsustel koostöös kohalike omavalitsusega teha ülevaade elektrifitseerimata majapidamistest, eelkõige elektrifitseerimata vanadest taludest. Tänaseks on maavalitsustelt vastused laekunud.

Eestis on elektrita piirkondi ja üksikuid majapidamisi, mille ühendamine elektrivõrguga oleks regionaalarengu seisukohast hädavajalik, kuid liitumistasu käib liitujatele üle jõu.

Kuna võrguettevõtjad ei saa liitumistasude osas kellelegi erandeid teha, sest elektrituruseadus kohustab kõiki turuosalisi võrdselt kohtlema, on probleemi lahendamiseks vaja otsustada, kes vajab riiklikku abi.

Kokkuleppel majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ja õiguskantsleri kantseleiga korraldas siseministeerium vastavate andmete kogumist. Siseministeerium saadab andmete koondi nii majandusministeeriumile kui Eesti Energiale.

Kogutud andmete alusel saavad võrguettevõtjad anda hinnangu liitumistasude suuruse ja liinide ehitamise kulude kohta ning seejärel on võimalik otsustada võimalike rahastamise skeemide üle.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474