Aarelaid: küberrünnakuid poleks, kui reeglid oleksid paigas

CERT Eesti tegevjuhi Hillar Aarelaiu
sõnul aitaks küberrünnakuid vältida see, kui panna kodukasutajad, arvutitootjad
ja tarkvaraarendajad vastutama arvutites toimuva eest.

"Kui auto sada aastata tagasi ehitati pidi selle ees jalutama punase lipuga mees. Arvutimaailmas oleme hetkel sama kaugel, kuid automaailmas on lahendused leitud - teed on mustad, jooned on valged, märgid ja foorid on igal pool maailmas enamvähem ühesugused. Küllap leitakse ka arvutimaailmas lahendused," selgitas.

"Alles oli probleem, et hiinlased ei tohi tulla ELi turule viletsate autodega. Arvutimaalimas võib müüa, mida tahes. Mõnes arvutis võid kõike teha, teistes tohid vaid sisse välja logida," selgitas ta oma mõtet. "Miks me tahame, et kõik kodukasutajad oleks kõrgelt haritud arvutiinsenerid. Autot ostes me ei pea ju esimese asjana piduriklotse paigaldama hakkama, kuid praegu peab arvutikasutaja oma masina operatsioonisüsteemi turvaauke paikama asuma," lisas ta.

"Neid rünnakuid ei oleks olnud, kui reeglid oleks paigas, sest USA, Jaapanis jne kodukasutajate arvutid oleks turvalised olnud," lisas ta. Aarelaiu sõnul on esmatähtis, et kodus oleks kõik korras, sest Eesti kodukasutajate turvamata arvutid ründavad just nüüd USA servereid.

"Küsimus on, kes vastutab ja kes selle kõige eest maksab," lisa ta.

Osale arutelus

  • Haldusuudised.ee

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised