Energiatootjad: hea uus ilm pole võimatu

Mailma tehnoloogiakeskuses Silicon Valleys
üritati aprilli lõpunädalal leida konverentsil "Nordic Green" lahendusi maailma
energiaprobleemile.

Menlo Parki konverentsikeskusse jõudes ootas mind ees parv skandinaavlasi, kellel pead täis viise, kuidas maailma paremini elektrifitseerida, soojustada ning puhtana hoida.

Hiiglasliku kompleksi esimeses osas kuulab hunnik eksperte lavalt neile jutlustavaid teisi eksperte, samal ajal kui tegelik töö käib tagumises ruumis. Seal on kõikide esindatud firmade reklaamlahtrid, kus oma materjale jagavad ka Eesti firmad Yoga Intelligence ning Elcogen.

Mööda saali hiilivad riskikapitalistid, kelle liikumiskiirus on meeter kümne minutiga. Nii kui üks rahasoovija mehe lahti laseb, on järgmine kohe vastas.

Maailma energeetika lähtub praegugi veel puhtalt fossiilsetest kütustest, vähemal määral tuumakütusest. Tõsine probleem on aga selle maailmapildi muutmine.

Nagu ütles majandusminister Juhan Parts konverentsi avakõnes, kuulajaks umbes 300 maailma tippenergeetikut: Eestis on piisavalt tuult selleks, et katta kogu Eesti riigi elektrivajadus, kuid küsimus on selles, kuidas seda energiat säilitada.

Ränioru riskikapitalist Steve Jürvetson mainis oma kõnes ning ka hilisemas intervjuus mitmeid kordi kütuselisandite olulisust ning perspektiivi. Näiteks Brasiilias kasutatakse suhkruroost toodetud biokütust väga laialdaselt.

Ja veel on oluline hoonestuse ning muu energiakasutuse efektiivsus. "Me saaksime kohe vähendada oma energiavajadust umbes poole võrra, kui me muudaks oma tarbimisharjumusi ning ehitaks hooneid efektiivsemalt," sõnas Jürvetson.

Konverentsil rääkis sellest ka Eesti ettevõtja Priit Vimberg, kelle juhitav Yoga Intelligence toodab just intelligentsete majade tarkvara. "Nonsens on hoonetes kasutada ühel ajal konditsioneeri ja kütet, lasta põleda tuledel ning mitte kontrollida oma energiakasutust," sõnas Vimberg.

Osale arutelus

  • Haldusuudised.ee

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Bonava otsib ARENDUSE PROJEKTIJUHTI

Bonava Eesti OÜ

28. veebruar 2018

Maxima otsib KINNISVARA PROJEKTIJUHTI

Maxima Eesti OÜ

05. märts 2018

Uudised