Põhjamaade kindlustusfirmad viskavad Balti turule silma

Põhjamaade kindlustusfirmad leiavad, et
kohalik turg on end ammendanud, mistõttu pööratakse nüüd pilgud laienevale Balti
turule.

Kasvuruumi võib Eestis, Lätis ja Leedus ollagi, kuid kasvamine ei pruugi olla sugugi lihtne, kirjutas Reuters.

Siin nähakse veel võimalust mõni turuosaline üles osta. Ennekõike oleksid laienemas Põhjamaade suurim kindlustaja, soomlaste Sampole kuuluv If, teisel positsioonile olev taanlaste TrygVesta ja norralaste Gjensidige.

TrygVesta vaatab regioonis sobivaid üleostetavaid otsides ringi. Ostusumma võiks jääda kuhugi 80-100 miljoni dollari ehk umbes 800 miljoni ja ühe miljardi krooni vahele.

„Vaatame lähiaastail ringi, et leida midagi huvitavat,“ ütles TrygVesta juhatuse esimees Stinne Bosse. Jälgitakse kõiki kolme riiki, kuid Bosse sõnul paistab Eesti kindlustusturul juba liiga kitsas olevat.

Eesti Kindlustusseltside Liidu juht Kristjan Niinemaa ei pea kuigi tõenäoliseks, et keegi võiks siinsetest vähestest iseseisvatest järelejäänud tegijatest kedagi ära osta. „Turul ei ole lihtsalt ühtegi firmat, mis oleks piisavalt suur või mis ei kuulu veel Euroopa firmadele, et seda võiks pidada heaks ülevõetavaks,“ arvas Niinemaa.

Eesti kindlustusturg kasvas 2007. aastal 19% (kogumaht 3,7 miljardit krooni ehk 370 miljonit dollarit), Läti turg kosus samal ajal 48% 270 miljoni latini (605 miljoni dollarini) ja Leedu turg 29% ehk 1,3 miljardi litini (595 miljoni dollarini).

Võrdluseks, Põhjamaade turgudel oli mullu suurim kasv Soomes, mis tõusis 5%, Rootsi turg aga kosus vaid 1,7%.

Kuigi majanduskasv Balti riikides on pidurdunud, näevad Põhjamaade kindlustajad siin siiski tõusu. If’i Balti ja Venemaa divisjoni juht Timo Vuorinen ütles, et Balti turg pakub kasvuvõimalusi, kuna riigid peavad oma elatustaset, töötajate kindlustatuse ja eratervishoiu taset tõstma.

Osale arutelus

  • Haldusuudised.ee

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised