22. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

NCC koondas 8% töötajatest

NCC Ehitus ASi kinnitusel peab iga majanduslikult mõtleva ettevõtte juhtkond tegelema kulutuste kokkuhoiuga, mistõttu on NCC aasta algusest koondanud 8% töötajatest.

„NCC Ehitus AS on aasta algusest koondanud 5 inimest, mis on umbes 8% aasta alguse töötajatest,“ ütles NCC Ehituse juhatuse esimees Toomas Aak.

„Kuivõrd täna ei olda majanduse üldisest halvast olukorrast päriselt veel aru saadud ning ka tööpuuduse tase on ülimadal, siis enamik töötajaid pole valmis (palga vähendamise - toim) läbirääkimisi pidama. Samas ei välista, et aasta lõpus ja järgmise aasta alguses seda siiski tehakse.“ Aak lisas, et palkade vähendamine on komplitseeritud küsimus, mis nõuab mõlema osapoole nõusolekut.

Tänane reaalne ehitushinna langus ei ole seotud tööjõu või materjalide maksumuse olulise vähenemise, vaid nõudluse puudumisega, lausus juhatuse esimees.

Aaki sõnu puuduvad statistikaameti avaldatud ehitushinna indeksi muutustel seosed tegeliku eluga. „Oleme püüdnud Eesti Ehitusettevõtjate Liidus selle probleemi põhjuseid välja selgitada ja korraldanud kohtumisi, kus osalesid nii statistikaameti kui majandusministeeriumi esindajad, kuid muutusi kahjuks ei ole.“

Üheks segaduse tekitajaks on ehitusettevõtjate hinnangul statistikaameti valim, mille põhjal ehitushinna indeks arvutatakse ja teiseks vastajate ning vastuste subjektiivsus, kuid statistikaamet ei võta arvesse ka nõudluse-pakkumise vahekorda ehk ehitusettevõtete kasumiootusi.

Toomas Aak seletas, et aastatel 2006-2007, kui reaalsed ehitushinnad tõusid ca 20% aastas, jäid statistikaameti avaldatud hinnatõusud enamasti 5-10% vahele. Täna, kui tänu alltöövõtuhindade olulisele alanemisele on ehitamise ruutmeetri maksumus vähenenud umbes 20%, näitab statistikaamet ehitushinna jätkuvat suurenemist.

„Päris kindlasti ei ole statistikaamet arvesse võtnud asjaolu, et võtmetöötajate töölerakendamise nimel on enamus ehitusettevõtteid valmis ehitama 0-kasumiga või väikese kahjumiga. Palju kulukam on maksta tegevuseta kõrgepalgalistele võtmetöötajatele jätkuvalt palka või riskida nende kaotamisega,“ nentis Aak ning lisas, et eelmistel aastatel teenitud kasumid võimaldavad enamikel ehitusettevõtetel mõnda aega 0-kasumi või väikese kahjumiga töötada.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474