Ohtlikud hooned Eestis - milleks muuks kui lammutamiseks

Vana kortermaja
– Poolelijäänud ja kõrvalistele isikutele avatud kortermaja Kohtla-Järve Ahtme...

Riigikontrolli audit näitab, et kohalikud omavalitsused peaksid oma territooriumil olevatele ohtlikele ehitistele rohkem tähelepanu pöörama ja nõudma nende lammutamist või ohutuks muutmist.

Riigikontroll vaatles auditis, kas omavalitsused sekkuvad, kui ehitised, mille omanik selle korrashoiu eest ei hoolitse ja mille uksed-aknad on lõhutud, muutuvad ohtlikuks. Kuigi terviklik ülevaade selliste hoonete arvust Eestis puudub, oli neid 2015. aastal Päästeameti hinnangul üle 1200. Peale nende hoonete võivad inimestele ohtu põhjustada muud ehitised – katmata kaevud, maa-alused mahutid ja keldrid.

Auditis välja valitud ehitised paiknesid kõik käidavas kohas ning püsivalt asustatud eluhoonete läheduses. Ehitised asusid 15 omavalitsuses ning enamik neist olid Päästeameti andmetel ohtlikud juba 2014. aastal. Kokku 79 ehitistest olid auditi lõppedes endiselt ohtlikus seisus 55 ehitist, 5 ehitist oli lammutatud ning 19 juhul oli oht muul viisil likvideeritud. Era- või riigimaal asuvast 59 ehitistest ei olnud 22 juhul omavalitsused ohule üldse reageerinud, näiteks ei ole algatatud ohtliku ehitise omaniku suhtes menetlust.

Avaldame valiku ohtlikumatest hoonetest Eestis. Põhjalikuma galeriiga saad tutvuda ehitusuudised.ee veebis.

Kohtla-Järve Ahtme linnaosas Aru tn 5 paikneb vahetult asustatud korrusmajade kõrval ka teine poolelijäänud kortermaja

Lagunev ja piiramata sissepääsuga endine ühiselamuhoone Kohtla-Järvel aadressil Kalevi 33, kuhu on politsei saanud väljakutseid seoses kadunud lastega. Asub tihedalt asustatud tänava ääres ning kuulub Itaalia investoritele

Narvas Gerassimovi 5 asuvas hoones oli 2015. a märtsis tulekahju, mistõttu hoone sai tugevaid kahjustusi, sh põlesid eest aknad ja uksed. Omanikud on Itaalias ega ole näidanud initsiatiivi olukorra parandamiseks

Endine koolihoone aadressil Ülase 21, mis kuulub Kohtla-Järve linnale. Linnal puudub raha hoone lammutamiseks

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised