Maa-amet: Eesti kinnisvaraturu maht on stabiliseerunud

Maa-amet
Maa-amet

Maa-ameti andmetel tehti tänavu esimeses kvartalis Eestis 10 402 kinnisvara ostu-müügitehingut, mis on samas suurusjärgus möödunud aasta sama perioodi 10 265 tehinguga. Samas on tehingute koguväärtus võrreldes eelmise aastaga kahanenud 594 miljonilt eurolt 573 miljoni euroni.

Kõige aktiivsem oli korterite turg - esimeses kvartalis tehti korteriomanditega 5685 tehingut. Võrreldes 2015. aasta sama perioodiga oli tehinguid 300 võrra ehk viis protsenti enam. Umbes viis protsenti tõusis ka tehingute koguväärtus – 285 miljonilt eurolt 302 miljoni euroni.

Enim suurenes käesoleva aasta esimese kvartali tehingutes uute korterite osakaal -  umbes 13 protsenti. Kokku müüdi 612 uut korterit, neist ligikaudu kaks kolmandikku Tallinnas, kus keskmine hind oli 1800 eurot ruutmeetri kohta. Eelmise aasta samal perioodil oli Tallinnas uute korterite keskmine hind  ruutmeetri kohta umbes 2200 eur, kuid siis müüdi kõrgema hinnatasemega kesklinnakortereid kolm korda rohkem (120 vs 38) kui tänavu. Seega on sel aastal rohkem uusi kortereid tulnud turule kesklinnast kaugemal.

Tänavu esimeses kvartalis vähenes aga umbes kolme protsendi võrra kinnisasjade (hoonestatud ja hoonestamata maade) tehingute arv – 4845 tehingult 4685 tehingule. Kinnisasjade tehingute koguväärtus on võrreldes eelneva aasta sama perioodiga langenud enam kui 10 protsenti, jäädes 267 miljoni euro piiresse. Koguväärtuse nii suur vähenemine on põhjustatud eelkõige ligi 30-protsendilisest tehingute koguväärtuse vähenemisest (124 miljonilt eurolt 87 miljonile eurole) mitteeluhoonetega hoonestatud maa sektoris.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised