10. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tark ja kallis kodu hirmutab maalähedast ostjat

Lexus LS600 hübriid ajaloolise hoone taustal.
Foto: Meeli Küttim
Täna näeb tark kodu välja kui hübriidmootoriga Lexuse maastur, mis on pigem soovunelm, mitte see maalähedane toode, mida inimesed ostavad, kommenteeris kinnisvara turunduseks kasutatavaid nutilahendusi Bonava Eesti juht Timo Riismaa kinnisvarakonverentsil.

Ühe ostjat pelutava asjaoluna nimetasid konverentsi elukondliku kinnisvara paneelis osalenud ka tarkade lahenduste keskmisest kõrgemat hinda.

"See, mida veebist vaatad, näeb siga hea välja," täpsustas Riismaa märkides, et üha sagedamini näeb kinnsvaraarendaja ostjaid silmast-silma alles notaris. Enne seda käib kogu suhtlus veebi kaudu.

"Kui maja on tark, auto on tark ja naine on nagunii tark, ehmatab see Eesti mehe ära. Inimesed on meil ikkagi maalähedased, seetõttu ei tohi tehnoloogia pakkumisega üle pingutada," nõustus Endover Kinnisvara juhatuse liige Robert Laud.

Kui on selline ilm nagu praegu, taevas hall ning sajab natuke vihma või lund, peab ehitusplatsi äärde läinud maakleril olema perfektne suuvärk ning koduostjal perfektne ettekujutus, kirjeldas Laud uute korterite müüki. Sellist perfect matchi on väga harva.

"Ei müüda enam kortereid, vaid emotsiooni," tõdes 1Partner Kinnisvara partner Tanel Tarum. Ta sõnas, et nagu on juurde tulnud müügikanaleid, on lisandunud ka tootepõhiseid vidinaid, mida kasutatakse eelkõige uute korterite turunduseks. "Saad nt oma iPadist kardinaid juhtida. Selliseid tehnoloogilisi võimalusi peetakse juba lausa elementaarseks. Samas väga paljud, kes Lasnamäelt tulevad, ei oska seda isegi küsida ning ostavad hinda," ütles Tarum.

Tarumi sõnul korteriturul seni nähtud statistilist tõusu enam ei tule, kuid ta avaldas arvamust, et uute korterite 25%line maht kogu turumahust jääb paika ka edaspidi. 1Partneri kogemus näitab, et paljud uued korterid ostetakse praegu väljaüürimise eesmärgil või lastele, lausa 30-50% korteritest. Hinnapiir jookseb 2000 €/m2 juures, kallimaid kortereid ei osteta.

Laud ütles, et suurimaks uute korterite pakkujaks tõusnud Endover on jätkuvalt seisukohal, et buumi ilmingut täna ei ole. Inimeste ostujõud kinnisvara ruutmeetri kohta ei ole vähenenud, palgakasv kanaliseerub sisemaisesse tarbimisse. "Kinnisvaraturul toimub sama, mis automüügis. Ei taheta kasutatud autot, tahetakse ikkagi uut," kommenteeris Laud.

Kui pangad annavad laenu, näeb Endover Tallinna äärelinnas kasvupotentsiaali. "Nii palju, kui oleme pankadelt tagasisidet saanud, on pangad endiselt huvitatud eluasemelaenude väljastamisest ning uutest korteritest selle tagatiseks," lausus Laud.

Riismaa tunnistas, et Bonavat hoiab Eestis tagasi eelkõige atraktiivsete elamukruntide nappus ja elamuturu Tallinna-kesksus. Ehitusfirmadel baseeruv elamuarendus on selgelt kogu maailmas vähenemas.

"Mis paari lähema aasta jooksul juhtub – turule sisenevad üürikorterite institutsionaalsed investorid, pensionifondid jms. Bonava kontserni teistes riikides on nii, et vastaspool on üürioperaator, mis ostab uusi maju või lausa uusi kvartaleid. Olukord Eestis muutub, kui pool-põrandaalune inimeselt-inimesele üüriturg kaob," prognoosis Riismaa.

Täna toimub Tallinnas 15. rahvusvaheline kinnisvarakonverents, mis lahkab tänavu kinnisvarabuumi küsimusi. Erinevate kinnisvarasektori liitude ühisel konverentsil astuvad üles 30 kinnisvaravaldkonna tipp-eksperti nii Eestist kui ka Euroopast.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474