31. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraportaali juht: enim kaotavad maaklerid

Tarvo Teslon
Foto: Eiko Kink
Kinnisvaraportaali kv.ee juht Tarvo Teslon ütles, et Eesti populaarseima kuulutusteportaali kasutajaskonnast lahkub praeguse seisuga vaid kaheksa suuremat vahendusbürood, mille tõttu kannavad kõige suuremat kahju neis büroodes töötavad maaklerid.

"Kui 1. aprillist lähevad osadel firmadel kuulutused maha, jäävad väga täbarasse olukorda nende firmade maaklerid ja kliendid," selgitas Teslon. "Maaklerid on kinnisvara müüki võttes lubanud, et kuulutavad vähemalt kahes Eesti suuremas kinnisvaraportaalis."

Teslon ütles, et kinnisvara24.ee-s või mõnes teises väiksemas portaalis võib küll palju müügikuulutusi olla, kuid see ei tähenda veel, et kinnisvaraostjad neid portaale sama aktiivselt külastavad, kui nad kv.ee-d kammimas käivad. Väikest portaali külastab nädala ajaga umbes sama palju unikaalseid kasutajaid, kui kv.ee-d esmaspäeva hommikul paari tunniga, lausus Teslon.

Äsja avalikkuse ette jõudnud kv.ee ja vahendusbüroode konflikt sai alguse veebruari keskel saadetud teavitusest pikka aega kasutatud, kuid suurtele vahendajatele väikeste vahendajatega võrreldes olulisi eeliseid ja vaid suurtele n-ö tasuta kuulutamise võimalusi andnud hinnapoliitika muutmise kohta.

Peale esmase teavituse väljasaatmist püüdis kv.ee juhtkond kõigi suuremate vahendajatega silmast silma kohtuda ja vastastikku sobivaid kuulutamise pakette kokku leppida. Ühtäkki tühistati korraga kõik juba kokku lepitud kohtumised ning Eesti Kinnisvarafirmade Liidu (EKFL) kaudu saabus ultimatiivne nõue jätkata vanade hinnaskeemidega, rääkis Teslon kinnisvarauudistele.

Jutt rohkem kui 400%-lisest hinnatõusust ning 40% kinnisvaraobjektide kadumisest ei vasta tõele. Teslon märkis, et kv.ee teenustest loobuvad vahendusbürood lõpetavad 6000-7000 kinnisvaraobjekti kuulutamise umbes 12 000 kuulutuses. See tähendab ühtlasi, et kinnisvara müügikuulutusi ei avaldata kv.ee-s enam nii palju topelt, kui seni.

Vastuseks küsimusele, kas ultimaatumi taga oli EKFLi initsiatiiv, vastas Teslon, et liit osutus vaid vahendajaks ja portaali boikoteerijate hulka kuulub nii neid, kes on EKFLi liikmed kui ka teisi kinnisvarafirmasid. Seejuures on ka kv.ee portaali haldav AllePal OÜ rohkem kui aasta EKFLi liige.

Tesloni sõnul said paljud kv.ee-s kuulutamisega lõpetavate firmade maaklerid suuremate vahendajate plaanitavast boikotist teada alles sel nädalal. Kinnisvaraportaalile on nädala jooksul tulnud arvukalt uusi liitumispäringuid ja -taotlusi, millest võib oletada, et paljud kliendile kv.ee-s kuulutamist lubanud maaklerid jätkavad müügiinfo avaldamist iseseisvalt.

Eesti suuremates kinnisvarabüroodes kasutatavad infosüsteemid edastavad kinnisvarakuulutuse andmed erinevatesse portaalidesse automaatselt. Kui infosüsteemis muudetakse näiteks kinnisvara hinda või avaldatakse eripakkumine, ilmub uus pakkumine korraga kõikidesse portaalidesse, kus kuulutus üleval on.

Kui maaklerid sisenevad portaalide kuulutuskeskondadesse omal käel, kaob kinnisvarabürool kontroll nii maakleri tegevuse, info liikumise kui ka müügikuulutuste sisu üle. See suurendab maaklerite kiusatust tehingute vormistamisel vahendusbüroodest mööda minna.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474