21. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ärikinnisvara turg toetub tööandjatele

Foto: RE Kinnisvara
Kuigi ärikinnisvara arendajate ja omanike tagala on praegu parem kui kümme aastat tagasi, sõltub ärikinnisvara turg paljus tööandjatest. RE Kinnisvara äripindade turuanalüüsi tulemused näitavad, et ka siin siiski kurta ei saa – tööandjad on mõistnud, et konkurents töötajate pärast sunnib lisaks palgasurvele pingutama ka paremate töötingimuste nimel, hindab RE Kinnisvara vanempartner Monica Meldo.

25. oktoobril toimuval konverentsil Workplace happiness: õnnelike töökohtade kujundamise kunst esinejad annavad edasi teadmisi kinnisvaraarendajatele büroohoonete kavandamiseks ja ettevõtte juhtidele olemasolevast büroost maksimumi võtmiseks. Osalejad saavad teada, kuidas läbi parema töökeskkonna tõsta töötaja rahulolu ja efektiivsust 30%, kuidas puhtalt töökeskkonnaga meelitada talendid konkurendi juurest ära.

Osalema ootame ettevõtete haldusjuhte, ärikinnisvara omanikke, büroohoonete arendajaid, kinnisvarabüroode ärikinnisvara müügijuhte, ettevõtete juhte, kes plaanivad uusi kontoreid osta/rentida, ehitusvaldkonna esindajaid jt.

Pane ennast kirja SIIN.

Kuigi ärikinnisvara arendajate ja omanike tagala on praegu parem kui kümme aastat tagasi, sõltub ärikinnisvara turg paljus tööandjatest. RE Kinnisvara äripindade turuanalüüsi tulemused näitavad, et ka siin siiski kurta ei saa – tööandjad on mõistnud, et konkurents töötajate pärast sunnib lisaks palgasurvele pingutama ka paremate töötingimuste nimel. Fikseeritud töötus on 5,1% ehk väikseim pärast 2008. aastat ning tööandjal on üha keerulisem leida endale head töötajat.

Konkurents töökäte pärast sunnib tööandjat pingutama – lisaks palgakasvule soovitakse pakkuda paremat töökeskkonda. On üpris tavaline, et uute äriruumide otsingu olulise põhjusena nimetavad ettevõtete juhid just vajadust olla töötingimustega konkurentsivõimeline.

Et töötaja eelistab kaasaegseid töötingimusi ja head ligipääsetavust töökohale ühistranspordiga või mugavaid parkimistingimusi, ähvardabki vakantsuse suurenemine eeskätt üle 10 aasta vanuseid ehk C-klassi äripindu. Suurima löögi all on varad, mis asuvad ebapopulaarsetes piirkondades, kus piirkonna mõistes laialdasemat arendustegevust ei toimu või mis asuvad keskusest kaugel.

Niisiis on äripindade valikute rohkus praegu tööandjate poolel, toetades neid tööjõukonkurentsis. Probleemid mõlema, nii tööandjate kui ka ärikinnisvara arendajate jaoks algavad, kui tootlikkus ei kasva tööjõukuludega samas tempos ning tulud ei suuda kulusid tasa teenida.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474