Autor: Juuli Laanemets • 2. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Niiskete ruumide korrashoid

Niiskete pindade puhastamisel on sagedaseks probleemiks, et valest või ebapiisavast hooldamisest tekkib pindadele nn biofilm ehk silmale nähtamatud bakterid, mis paljunevad kiiresti ja muudavad põranda libedaks.

Meriton SPA Hotel Wellness Spa juhataja Aini Sildvee sõnul on maja unikaalne juba ainuüksi selle poolest, et neil on pea kõik põrandakattematerjalid esindatud.„ Kork, puit, keraamiline plaat, vaipkate ja naturaalne kivi,“ loetleb Sildvee. „Oleme keeruka ülesande eest, peame puhastusvahendeid valima igale materjalile eraldi, seega on meie kulud palju suuremad.“

Lisaks puhastusvahenditele vajavad üldkasutatavate ruumid, eriti märgade pindade põrandad desifintseerimist. "Tänasel päeval on juba osa puhastusvahendeid, mis sisaldavad desifektante, kuid need ei pruugi tavalist määrdumist puhastada. Näiteks kummijalanõu triibud ja üldmäärdumine. Sel juhul on otstarbekas kasutada erikeemiat mustuse eemaldamiseks ja lisaks desifektante, mis järjekordselt muudab koristamise kulukamaks," ütles Sildvee.

Niiskete pindade puhul on probleemiks, et niiskes keskkonnas tekkib pindadele nn biofilm ehk silmale nähtamatud bakterid, mis paljunevad kiiresti ja muudavad põranda libedaks. „Pesu- ja basseiniruumides on libe põrand juba ise ohtlik. Ka valede vahendite kasutamine tekitab libeduse, mis suurendab libisemisohtu,“ rääkis Sildvee.

Sellepärast valitaksegi niisketesse ruumidesse kare plaat, mis on tavaplaadist kallima hinnaga. „Tihtipeale on kare pind struktuurne ja kui kasutada valesid happelisi puhastusvahendeid, kulub see struktuur maha. Kui see plaat on ka veel hele ja puhastamiseks kasutatud valesid söövitatavaid vahendeid, siis on hiljem selliselt rikutud plaati väga raske puhastada. Olemegi nõiaringis kus puhastamine jätab plaadi kaitseta,“ kirjeldas Sildvee puhastajate muresid.

Aroomisaunades on puhastamisel tõeline peavalu plaatidele kogunev essentsõli. „Kerise taha plaatidele aurudest kogunev tume kiht nõuab eri tähelepanu ja tihedat puhastamist. Õlikiht muutub kuumuse ja aur tulemusena seintel ühtlaseks pruuniks värviks. Tihtipeale ei näe selliselt hooldamata plaadilt enam originaalvärvigi,“ sõnas Sildvee.

Kõrge katlakivi sisaldusega vesi annab oma panuse, et plaate oleks raske puhastada, nõudes taas erivahendite kasutamist. „Kui katlakivi on pikalt kogunenud hooldamata pindadele, siis tuleb puhastusprotsessi mitu korda korrata, et katlakivist vabaneda,“ selgitas Sildvee. „Kareda pinna hooldamine on tõhus kindlasti masinatega, mis on varustatud ketasharjadega ja võimaldavad lisada pesuveele õiges kontsentratsioonis pesuainet. Siledamatel pindadel on hea kasutada masinaid, mis imavad koheselt ära puhastusjärgselt üleliigse vee. See võimaldab põrandal koheselt kuivada ja seeläbi tekkib niiskust ka vähem.“

Olulised on õiged kalded dušširuumides ja basseinides, et veel oleks võimalus koheselt ära joosta, nii ei tekki lisa märgalasid. Lisaks tuleb jälgida, et trapid oleks puhtad ja läbitavad. Lisakulu on trapipuhastusvahendid, neid tuleb eraldi kasutada. Neid tuleb lisada ka vanni äravooludesse, kus on äravooluvees on palju õli, vanniessentside, kreemi- ja keharasu jääke.

Niiskete ruumide põrandate puhtus on basseinivee puhtuse seisukohalt ülitähtis, sest jalgadega viiakse omakorda suur osa mustusest vette. „Mille tagajärjeks on vabanev kloor, mis reageerib mustusega ja just seda lõhna võime tunda ujulates,“ ütles Sildvee.

Niiskete ruumide puhul on ülimalt oluline õige ventilatsioon. See peab võimaldama osadest ruumides reguleerimist ja variatsioone. Näiteks öösel tugevamalt töötada ja päeval vähem, et ruumid ei puhutaks külmaks. „Ventilatsioon on majas kindlasti väga kallis lõbu. Samas tuleb väga tähelepanelikult jälgida, et ventilatsioon oleks õigesti hooldatud ja reguleeritud, pole harvad juhud kus ventilatsioonisüsteemi võib koguneda kondentsvesi ja hallitus hakkabki vohama. Igal juhul on selle puhastamine lisakulu,“ rääkis Sildvee.

Igal pinnal on oma vahend, näiteks Cif on näidustatud igapäevaseks kasutamiseks. Sildvee sõnul tuleb kindlasti puhastusvahendite maaletoojatega nõu pidada. „Hilisemaid põrandamaterjalide valest hooldamisest tingitud kahjusid on pea võimatu parandada. Näiteks korkpõrand pundub üles, kui saab rohke veega ujutatud, ütles Sildvee.

Masinate puhul on oluline valida õige suurusega ja sobilike manööverdamise võimalusega puhastusmasinad. Kitsastes ruumides võib kergesti võimsa masina oskamatul kasutamisel puruneda mõni klaasist vahesein või peegel. Sama oluline on, et puhastusmeeskond teaks millist pinda millise mopiga puhastada. „Mopiteadus on suur teadus,“ naeris Sildvee. „Vastavalt puhastatavale pinnale tuleb valida ka pesumopp. Mõni pind vajab mitut liiki moppe, seega jälle lisakulu puhastamisel. Mopid vajavad puhastamiseks pesu, seega tuleb nende jaoks kohapeal eraldada pesumasin, kus midagi muud ei pesta kui ainult põrandapesu moppe,“ loetles Sildvee lisakulusid. „Ettevõttes peab pesuvahendite ja -tarvikute hoidmiseks olema eraldi ruum, nii et puhastamine on üsna kallis lõbu. Sellesse ruumi peab olema paigutatud ka sügav kraanikauss.“

Paljud ettevõtted tellivad oma murede vähendamiseks puhastustööde tegemise väljast sisse. Jõukamad firmad saavad sisseostetava teenusega rahuldada 100% oma puhastusteenuse vajadust. „Seda saavad ka endale lubada ettevõtted, kus ööpäevaringselt pole vajadust puhastamise järele nagu kontorid. Teenindusettevõtted nagu spad on kõige rohkem kombineeritud puhastusteenuse kasutajad. Näiteks restoraniköögis põrandale purunenud õlipudeli koristamisel on keeruline oodata väljast saabuvat koristajat,“ kirjeldas Sildvee puhastusteenuse sisseostu tagamaid.

Meritonis kasutatakse puhastustöödel kahte erinevat lahendust: sisseostetav puhastusteenus ja oma maja koristajad, et tuge pakkuda sisseostetavale teenusele. Sildvee sõnul teeb raskeks olukorra oma majas koristajate suur kaadrivoolavus, seda enam, et tegu pole professionaalidega. Kui üks on just töö selgeks saanud lahkub ta töölt ning kogu õppeprotsess algab otsast peale.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474