21. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suri Ülemiste City looja Ülo Pärnits

Ülo Pärnits
Foto: Erakogu
Täna suri raske haiguse tagajärjel tuntud Eesti ettevõtja ja ühiskonnategelane Ülo Pärnits, kes jõudis oma lennukatel ideedel põhinevast Ülemiste City Targa Äri Linnast 15% ise valmis ehitada.

Suvel 80. aasta juubelit tähistanud majandusdoktor Pärnits oli Mainor Grupi nõukogu esimees ja suuromanik. Ülo Pärnits töötas Mainoris aastast 1972, teda teatakse kui Eesti esimese holding-firma loojat ja juhti alates 1979. aastast kuni tänaseni.

Taasiseseisvumise järel oli Pärnits üks Koonderakonna asutajatest ja selle majandusnõukoja esimees. Möödunud sajandi 1980ndatel ja 1990ndatel Eesti tippjuhtide taimelavaks olnud Mainori traditsioone jätkas Pärnits arendades ja viimastel aastatel ka rektorina juhtides Eesti suurimat ettevõtluskõrgkooli Mainor. 2010. aastal sai Ülo Pärnitsast Ernst & Youngi asutatud ettevõtja elutööpreemia esimene laureaat.

Mainori grupi tegevus on koolitamine, konsulteerimine ja arendus, täna arendab grupp Ülemiste City Targa Äri Linna ning juhib gruppi kuuluvate ettevõtete tegevust. Mainori tegevusalaks on ka Eesti Ettevõtluskõrgkooli Mainor juhtimine, tuuleenergeetika arendamine ning kinnisvara haldamine oma kinnistutel. Mainori tütar- ja sidusettevõtted tegutsevad puidu, metalli ja energeetika alal ning annavad tööd ligi 300 inimesele.

Viimasel kümnendil oli Ülo Pärnitsa tegevuse nähtavaim osa Tallinnas Baltimaade suurima ärilinnaku Ülemiste City arendamine. Mõni kuu tagasi avati tema osalusel Ülemistel Eesti suurima kontorihoone – Öpiku maja – esimene etapp. Linnakus tegutsevate ettevõtete aastakäive on miljard eurot ning seal töötab 8000 inimest.

Nagu alati – unistas, mõtles ja tegutses Pärnits suurelt ning linnaku arenguplaanidest on tänaseks ellu viidud tegelikult vaid 15 protsenti. Ülemiste City jaoks on seega kõik alles algus.

Ajalukku läks Ülo Pärnits ka ajalehe Äripäev ühe asutajana. Koos Rootsi meediakontserniga Bonnier 1989. aastal asutatud Äripäevas müüs Pärnits oma osaluse 1997. aastal. Müügist saadud miljonid võimaldasid Mainoril tasuda Dvigateli erastamise eest ning panna alus Baltimaade suurima ärilinnaku Ülemiste City rajamisele.

Ülo Pärnitsat jäävad leinama poeg ja tütar peredega. Ärasaatmine toimub 27. detsembril kell 14 Tallinnas Ülemiste City restoranis.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474