22. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pehmed väärtused ja madalad kulud

Kalev Raidjõe
Foto: Eiko Kink
Nii, nagu tavaeluski, on aina olulisemal kohal pehmed väärtused ehk see, kuidas suhtume oma tervisesse, toitu ja elustiili, kirjutab elu- ja ärihoone LAEV arendaja Kalev Raidjõe.

Selline trend väljendub selgelt ka ärikinnisvara ostul. Tahame, et ärikinnisvara lähinaabruses oleks rohkem puhkamisvõimalusi, looduslähedust, vaateid, häid söögikohti. Hindame oma aega, mida saame tööpäeval arvutist eemal veeta. Teise olulise argumendina on kaalukausil madalad energiakulud.

Kinnisvaraarendusettevõtte Triestate OÜ juhatuse liige Kalev Raidjõe esineb Äripäeva kinnisvarakonverentsil, mis toimub 21. veebruaril 2017. Konverentsil räägib Kalev uusarenduse korterite andmisest lühiajalisele üürile Pärnu rannapiirkonna arenduse näitel.

Vaata kava ja registreeri end siit!

Kuidas saada arvutist eemale?

Kuigi võiks eeldada, et pehmeid väärtusi otsitakse eelkõige kodu ostmisel, on see kasvav argument ka büroopindade müügis. Inimesed püstitavad nii iseendale kui ka oma töökeskkonnale varasemast kõrgemaid nõudmisi. Töökeskkonna plussidel on kindel osa töötajate motiveerimiseks ning neile puhkuse ja privaatsuse pakkumiseks.

Sisuliselt veedab inimene 40 tundi nädalas või rohkemgi tööl, mis tähendab, et ta on tööl suurema osa oma ärkveloleku ajast. Seetõttu planeerib aina enam ettevõtteid bürooruume, kus oleks piisavalt puhkealasid, privaattsoone, kus telefonikõnesid teha, lõõgastusalasid massaažitoolidega ja teisi kohti, kuhu arvuti juurest ära saada.

Hea näitena võib tuua IT-sektori, milles töötamine on intensiivne, istuva eluviisiga ning valdavalt arvuti taga. IT-sektor on siin pioneeriks, sest selles hakati äripindadele uusi nõudmisi esitama ning pehmetele väärtustele kõige jõulisemalt rõhku panema.

Võtame Silicon Valley’, Skype’i, Playtech’i või Transferwise’i, mis kõik on kontorikultuuri trendinäitajad. Ka Telliskivi loomelinnak on üks selliseid keskkondi, mille üürnikele on tähtis keskkond ning vaba aja veetmise võimalused laiemalt.

Kesklinna kõrval tähtsutuvad lähiasumid

Neid ettevõtteid, mis soovivad olla südalinnas, on ja jääb olema alati. Küll aga tõuseb järjepidevalt nende ettevõtete arv, mis valivad büroo asukohaks töötajaile muidki tegevusvõimalusi pakkuva piirkonna, olgu seal siis spordisaalid, jalutusrajad, jalgrattateed või rikkalik valik söögikohti.

Näiteks ümbritseb Rocca al Mares paikneva elu- ja ärihoone LAEV asukaid mitmeid kilomeetreid jalgrattateid, erinevad spordiklubid, kümned head söögikohad, kus lõunapausi pidada või mille suunas õhtul oma sammud seada.

Sama oluline on ka hoone eriline arhitektuur, mis juba kaugelt silma hakkab, puhas mereõhk ning rahustavad vaated. Emotsionaalselt annab see töötajaile juurde palju rõõmu ja jaksu oma igapäevarutiinidega toime tulla. Arvestades ümberkaudseid jalgrattateid ning sportimisvõimalusi, sai LAEV endale ka jalgrattaparkla.

Mitte ainult madal üür, vaid energiatõhusus

Pehmete väärtuste kõrval maksab argumendina igakuine kulu küttele, jahutusele ja valgustusele ehk äripinna energiatõhusus. Ülipopulaarsete telliskivilinnakute soojustamata hooneid iseloomustavad uute büroomajade küttekuludega võrreldes kordades kõrgemad arved, kuigi üür on seal tavapärasest madalam.

Praegu minnakse ka ärihoonete ehitamisel üha enam üle maaküttele ja -jahutusele ning see on efektiivseim võimalus küttearved miinimumini viia. Mõne kuu pärast valmivas LAEV’as on maja ülalpidamiskulud vaid 0,54 €/m2 kuus (mida see number näitab, vaata siit). Äripinna ostmisel tasub seetõttu hindu võrreldes teha pikaajaline kalkulatsioon, mis arvestab ka igakuiseid kulusid ruutmeetri kohta aastate lõikes.

Bürootrendide kokkuvõte ilmus 19. detsembri Äripäevas. Loe teisi täismahus avaldatud ärikinnisvara asjatundjate arvamusi trendidest ning Tallinna üürihindadest siit:

- Võtmesõnad: nutilahendused ja energia (BPT Real Estate AS maaklerteenuse juht Eduard Sorokin);

- Võiks ehitada nullenergia-hooneid (Ober-Haus ASi hindaja ning analüütik Rain Rätt);

- Trendikas büroo – värbamisargument (RE Kinnisvara äripindade konsultant Henno Viires);

- Büroodel suund linnasüdamest välja (ärikinnisvara ekspert Vivika Simmo).

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474