22. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Villu Õun: turvavaldkond peab olema paremini reguleeritud

Villu Õun
Foto: G4S
G4S Eesti juhatuse liikme ja valvedivisjoni direktori Villu Õuna sõnul on tekkinud vajadus turvavaldkonda paremini reguleerida, kuna turva- või valveteenuse sildi all pakutakse sageli täiesti erinevaid asju ning see on põhjustanud tarbijais üksjagu segadust.

Selgitab G4S Eesti juhatuse liige ja valvedivisjoni direktor Villu Õun.

Turvateenuse osutamisega kaasneb inimese õiguste piiramine ja sellest tulenevalt peab see olema reguleeritud, teenuse osutaja kontrollitud ning tal peab olema teenuse osutamiseks riigi luba. Uuendamisel olev turvaseadus ei muutu kardinaalselt, kuna teenuse põhiolemus on sama. Sisse jääb kindlasti nõue, et turvatöötajad saaksid vajalikud koolitused ja kvalifikatsiooni.

Vaata uuest turvaseadusest lähemalt SIIT.

Turvaturul on kasvamas tehniliste ja kombineeritud turvalahenduste osakaal, mis aitab ühtlasi leevendada töökäte puudust. Teisalt nõuab see üha kõrgemat tehnilist kompetentsi. Ka G4Sis on turvatehnika ja muude tarkade ning uuenduslike turvalahendustega tegelevate inimeste arv kasvanud. Töötajaid koolitatakse, et hoida kõrgeimat kompetentsi turvalahenduste turul. Ka tarbijad on järjest julgemad ning oskavad küsida erinevaid turvalahendusi, mitte ei tee enam asju nii, nagu on kogu aeg tehtud. Selle tulemusena võidab ka klient, sest saab senisest sobivama lahenduse, mis võib ka taskukohasem olla.

On töölõike, kus mehitatud valveta ei saa, teisalt on objekte, kus saab edukalt turvalisust tagada ka distantsilt. Selle eelduseks on eelkõige kaasaegsed videolahendused, valve- ja läbipääsusüsteemid ning nende integreerimine. Vältimatu on sel puhul muidugi kaasaegne juhtimiskeskus ja võimekas patrullteenistus, s.o uusimaid juhtimislahendusi, häiretöötlust, ohutu sõidu süsteeme kasutav, pädevusse panustav ja reageerimisvalmis laialdane patrullekipaažide võrgustik. Sobivaima turvateenuse pakkuja valikul tulebki lähtuda tervikust, milline on ettevõtte võimekus laiemalt.

Turva- või valveteenuse sildi all pakutakse sageli täiesti erinevaid asju. Mõni müüb ja paigaldab lihtsalt valvekaamerad või valvesüsteemi ja sealt tema vastutus lõpeb. Erinevad äpilahendused annavad võimaluse oma kodu distantsilt jälgida, kuid kokkuvõttes tuleb valvamise (ja kohapeale sõitmise – toim) töö inimesel endal ära teha. Valveteenus eeldab, et kui valvamisel tuvastatakse sündmus, millele on tarvis reageerida, järgneb sellele vajadusel ka kaitsetegevus. Kui valvatavat objekti jälgib keegi teine (mitte kinnisvaraomanik või -kasutaja ise – toim), on tegemist turvaseadusest lähtuva turvateenusega.

Mõni rakendus pakub kuutasu eest lisavõimalust turvapatrull kohale kutsuda, kuid sellist väljakutseteenust saab eraldi osta igast suuremast turvafirmast ja soodsamaltki. 75 patrullekipaažiga G4Sil on väljakutseteenus näiteks 3 eurot kuus. Turvaettevõtte pakutav koduvalve tähendab aga, et inimese kodu valvab turvafirma. Selle taga on juhtimiskeskus, kus tuvastatakse häiresignaal, ja patrullvõrgustik, mis tuvastab häire põhjuse ning teostab vajadusel kaitsetegevust. Koduvalve turvagarantiiga võtab G4S lisaks kliendi vara eest vastutuse. Kui sinu kodule on siiski tekitatud kahju, hüvitatakse see turvagarantii korras. G4S on Eestis ainuke turvaettevõte, mis sellist garantiid pakub.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474