7. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Madalad hinnad on vähendanud elamispindade pakkumiste hulka

Elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE indeks on langenud 64,1 punkti tasemele. Aastatagusest indeksi väärtusest on alles jäänud 75% ning võrreldes indeksi tipphetkega 2007. a. aprillis, on indeksist alles 59%.

Madalad hinnad on vähendanud elamispindade pakkumiste hulka. Pakkumiste hulga muutust kajastav indeks on langenud 95,6 punktile.

Aastakseks pakkumiste arvu languseks teeb see 18%. Võrdluseks ütlen, et tehingu- ja pakkumishindade tipu ajaga võrreldes 2007. a. aprillis, on pakkumisi lisandunud 35%. Tänase seisuga on portaalis KV.EE 17 700 elamispindade müügipakkumist.

Elamispindade müügipakkumiste arv väheneb ja seda stabiilselt. Võib arvata, et üksjagu pakkumiste vähenemisest toimub dubleerivate kuulutuste kadumise tõttu. Samas võib eeldada, et enamus hobi-maaklereid on maakleri professiooni juba vähemalt aastake tagasi kõrvale jätnud, mil kinnisvaraturul ühtegi lootusekiirt paistmas ei olnud.

Tänaseni turul tegutsevad maaklerid on üsna tõenäoliselt need, kes ses valdkonnas kavatsevad veel pikalt jätkata. Seetõttu kuulutuste vähenemist maakleriametist loobijate ja kuulutuste kopeerijate vähenemise arvelt praktiliselt enam ei toimu.

Ma ei taha küll väita, et täna dubleerivaid pakkumisi ei eksisteeri. Neid kindlasti on, kuid sama kindlalt võib väita ka seda, et pakkumisi jääb kõigi kinnisvaraportaalides vähemaks.

Pakkumiste vähenemist kinnitavad ka maaklerid, kes täna peavad konkureerima 20% väiksema pakkumiste hulgaga võrreldes kuulutuste arvu tipphetkega.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474