7. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juhtkiri: aga ükskord algab aega...

Äripäeva tänane luubilugu on taaskord üllatav ja vihaleajav, selgub, et igas kuuendas Eesti omavalitsuses on möödunud aastal, mil viimnegi optimist pidi olema majandussurutist märganud, valitsejate sissetulekud kasvanud.

Vähe sellest, veel iga kuues omavalitsus vilistab korruptsioonivastasele seadusele ning jätab oma juhtide sissetulekud lihtsalt varjatuks. Hoolimata sellest, et see seadus on isegi leebe - tegelikult peaks vallad meie meelest oma juhtidele makstavad tasud lausa igakuiselt avalikustama. Korra aastas tekkiva pahameeletormi elavad kogenud vallajuhid üle, igakuine näpuganäitamine võib aga ehk midagi juba muutmagi hakata.

Äripäeva arvates ei ole tegemist kehvade majandamisoskuste ega rumalusega, tegemist on sulaselge ahnusega. Artiklist selgub, et palgakasvu ei pidurdanud isegi mullused kohalike omavalitsuste valimised - iga kolmas uus vallajuht kirjutas sissejuhatuseks oma palganumbrid suuremaks. Samas on Äripäev täiesti kindel, et nii mõneski omavalitsuses vahetus mullu võim vähemalt osaliselt ka seetõttu, et vallaelanikel oli seniste juhtide külakurnamisest lihtlabaselt kõrini.

Äripäeva arvates ei ole praegu enam tegemist kehvade majandamisoskuste, rumaluse ega viletsa prognoosivõimega, meie arvates on tegemist sulaselge ahnusega. Seda enam, et alles eelmisel nädalal teatas riigikontroll, et majandussurutis on viinud omavalitsuste tuludest kümnendiku, kuid kulusid hoiti põhiliselt kokku majandamiskulude ja investeeringute arvelt. Kõige enam, ca 90% omavalitsusi on vähendanud majandamiskulusid, personalikulude kallale läinuid on aga kolmandiku võrra vähem. Nii jäi 2009. aastal investeeringuteks kulutatud rahasumma oluliselt väiksemaks ka 2006. aasta investeeringutest. Kas me saamegi enam siinkohal rääkida jätkusuutlikust omavalitsusest? Ei, nimetagem asju nende õige nimega - praeguses olukorras saame rääkida vaid jätkusuutlikest omavalitsusjuhtidest.

Äripäeva arvates on ka kohalikel juhtidel nüüd aeg silmad lahti teha ja õige, st palgakärpeotsus vastu võtta. Sest kokkuhoid ei tähenda mitte, et paneme aga vanaviisi edasi - lööme lihtsalt säästud laiaks. Aga ometi just nii tehaksegi.

Üks lahendus oleks kindlasti haldusreform. Mõelgem, Tallinna linna 400 000 elanikku juhib üksainus linnapea. Tõsi, ta on üsna tugev, kuid luues näiteks 10 000-15 000elanikulised omavalitsused (ca 50 tükki), kuluks lisaks Savisaarele kogu Eesti peale vaid sadakond vallavanemat-volikogu esimeest. Jämedalt võttes hoiaksime aastas sellega kokku sadu miljoneid kroone…

Aga seni, kuni riigijuhid reformiplaane üles kaevavad, võtaks õige kätte ja kütaks ise vereimejaile korraliku sauna? Ei, me ei kutsu lintšimisele, kütaks moraalse sauna. Et näitaks külavahel vallajuhte kohates igati välja, et me pole nende omavoliga rahul.

Sest kaua me laseme end oma maksurahade eest mõnitada?

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474