30. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaalukauss on reaalteaduste poole kaldu

Viimasel ajal on meedias tohutut vastukaja leidnud humanitaaride kirjutised sellest, millised on nende väljavaated tööturul. Kõlama on jäänud seisukoht, et humanitaarerialad ei ole loonud kuigi häid eeldusi leida tasuvat (erialast) tööd.

Teisalt näitab hiljutine Tartu ülikooli teadlaste uuring, et sotsiaalteadusi õppinud noored on reaalteadusi omandanuist tööturul edukamad ja kõrgemalt tasustatud. CV-Online’i statistika uuringu tulemusi ei kinnita. Mõningad aspektid viitavad hoopis vastupidisele.

60% CV-Online’i tööpakkumistest on sellised, millele sotsiaalteadusi õppinud inimesed saavad kandideerida. Samas saaksid reaalteadusi õppinud inimesed kandideerida nii reaalteaduste tausta nõudvatele tööpakkumistele kui ka enamikule sotsiaalteadlastele kättesaadavatele kohtadele. See on muidugi utreeritud lähenemine, võtmata arvesse konkreetseid erialasid ning vaadates vaid liigitust: sotsiaalteadused ja reaalteadused.

Tekib aga küsimus, kui paljudele positsioonidele sotsiaalteadusi õppinud inimene tegelikult kandideerida sooviks ja kui suur hulk neist on seotud tema erialaga.

Meie statistika näitab, et sotsiaalteadusi õppinutele on inimese kohta erialaseid tööpakkumisi keskmiselt vähem kui reaalteadusi õppinud isikutele, konkurents ühe tööpakkumise kohta on suurem ning seega võimalused ülikoolis omandatud erialal tööle hakata väiksemad. Teisalt võivad aga sotsiaalteaduste eriala omandanud inimesed olla tööturul paindlikumad, teades juba ette, et erialase töö leidmisel võib tekkida raskusi. Nad teavad, et peavad ise endale võimalusi tekitama ja lahendusi leidma.

Viimane aspekt on töötasu. Kui vaadata erialast haridust nõudvaid tööpakkumisi, siis valdavalt on reaaleriala haridust nõudvate tööpakkumiste puhul töötasud kõrgemad. Kindlasti on näiteid, mis ei kinnita reeglit ja mõjutavad n-ö keskmise palga statistikat, kuid valdavalt on kaalukauss reaalteaduste poole kaldu.

Seega võttes arvesse tööturu praegust olukorda ning vaadates tulevikku, on lähemas perspektiivis kindlasti palju ära teha reaalteaduste erialadega. Mõningate suure potentsiaaliga erialadena võib välja tuua IT-ga seotud erialad, energeetika.

Ent selle kõige juures tuleb silmas pidada, et erialavalik ei taga veel head töötasu ja kindlat töökohta. Selle tagab ikkagi inimese sihipärane tegevus, endale sobiva eriala valimine (teades enda tugevusi), oskus ennast tööandjale müüa ja karjääri planeerimine, olgu tegemist sotsiaal- või reaalteadustel põhineva erialaga.

 

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474