Autor: Triin Sõro • 22. aprill 2019

Lahendus külaliskorterite probleemile: sihtotstarbe muutmine lihtsamaks!

Külaliskorterid ja elamud ärimaal on meie kinnisvaraturul üsna tavapärane nähtus. Samas ei peaks see nii üldse olema, kui planeeringute menetlemisel lähtutaks enam tegelikest arengutest linnaruumis ning oldaks kruntide sihtotstarvete muutmisel paindlikumad, kirjutab Uus Maa Kinnisvarabüroo maakler Triin Sõro
Foto: Julia-Maria Linna

Kogu probleemistik on paljuski kinni üldplaneeringutes, mis on koostatud ammu ning jäänud tänaseks ajale jalgu. Näiteks võib senimaani selgelt elamupiirkonnaks kujunenud asumis paikneda suuri ärimaade lahmakaid või veel enam, korterelamute vahel toomiseks mõeldud krunte.

Selleks, et tagada linnaosade ühtlane ja jätkusuutlik areng, tuleks kriitiliselt üle vaadata maakasutusfunktsioonid. Seda enam, et laondus ja tootmistegevus kolib pigem linna äärtesse või lähivaldadesse spetsiaalsetesse äriparkidesse ning kauplused ja bürood linnaosade ja asumite keskustesse või peatänavate äärde. Teiselt poolt kasvab iga-aastaselt Tallinna elanikkond ning elurajoone tasub tihendada endisi industriaalkrunte kortermajadega hoonestades.

Asjaajamine lihtsamaks

Miks sihtotstarvet siis ometi ei muudeta? Aga seepärast, et tegu pole sugugi lihtsa protsessiga ning ühe krundiomaniku soovi järgi ei hakata üldplaneeringut muutma.

Samas saaks nn külaliskorterite probleemi lahendada just nimelt seeläbi, kui oleks võimalus teha maakasutusfunktsiooni muutmise ettepanek juba projekti esitamise faasis ning vaadata koos linnaplaneerijatega üle, kas selle muutmine on mõistlik ja võimalik tagamaks asumi ning linna kui terviku ühtlane areng.

Lihtsustamise eesmärk linnaruumi korrastamise kõrval oleks ka see, et ostuklientidel oleks võimalus kortereid soetada kodulaenuga, sest maakasutusfunktsiooni muutmise tulemusel oleks tegu 100% elamumaaga.

Ja loomulikult oleks asja mõte ka see, et kõik poleks mitte lihtsalt juriidiliselt korrektne, vaid ka päriselt nii, nagu peab.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474