19. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Murevaba muruniitmine kogu eluks

Robotniiduk
Foto: Saestuudio OÜ
Tallinnas tegutsev Husqvarna toodete müüja Saestuudio OÜ on võtnud murevaba muruniitmise oma südameasjaks ning paar hooaega tagasi alustatud robotniidukite täisteenindus on leidnud klientide seas sooja vastuvõtu.

Kevadel pannakse Husqvarna robotniiduk aeda tööle ja sügisel viiakse ta täishoolduse tegemiseks talvekorterisse. Ja nii aastast aastasse.

"Sisuliselt võib Husqvarna robotniiduki ostja muruniitmise igaveseks unustada. Tuleme kohale, paneme piirdekaablid maha, seadistame roboti töökorda ja anname omapoolse garantii, et see töötab tõrgeteta. Kui klient soovib, käime hooaja sees ka terasid vahetamas ning sügisel viime roboti enda juurde hoidule. Teeme talle täishoolduse ning ladustame ta sobiva temperatuuriga ruumi, et kevadel taas tõrgeteta uuele hooajale vastu minna," selgitab Saestuudio müügikonsultant Allan Heiberg.

Robotniidukid laos
Foto: Saestuudio OÜ

Tema sõnul on muruniitmine muutunud paljudele tüütuks kohustuseks ja sellele kuluva aja vabastamine muudeks tegevusteks, suureks kergenduseks. Üha enam ostetakse ka robotniidukeid oma vanematele või vanavanematele, kellele muru eest hoolt kandmine on muutunud tervislikel põhjustel raskeks.

Tänapäeva mururobotid on juba nii nutikad, et teavad ise, millal on vaja "tööle" minna, millal mitte. Lihtsam variant on panna taimeriga sobiv niitmissagedus paika, kuid põuasel ajal, kui rohi eriti ei kasva, on muru kõrguse automaatsest tuvastamisest kindlasti kasu.

Husqvarna on robotniidukite arendamisega tegelenud kõikidest tootjatest kõige kauem, üle 20 aasta, ning areng kestab pidevalt.

Väga oluline on tootjale see, et robot töötaks vaikselt. "Ta peab saama toimetada ka öösel, ehk kui suvel on majal aknad lahti, ei tohi tema töö häirida ei enda, ega ka naabrite und," kinnitab Heiberg.

Üks robotniiduk on suuteline korras hoidma kuni 5000 m2 ala, tema ülalpidamiskulud on aga lisaks aja kokkuhoiule ka rahaliselt madalamad, kui sisepõlemismootoritega niidukitel.

Elektrikulu on üsna marginaalne, samuti ei maksa palju terad, mida on soovitatav hooaja jooksul vahetada 2-3 korda.

"Husqvarna robotile läheb alla kolm kahepoolset lõiketera, tagavarateri müüakse 9-teraliste komplektidena, ehk sellest piisab terveks hooajaks. Maksab see komplekt aga vaid 17 eurot," selgitab Heiberg, kelle sõnul on nad oma kogemustele tuginedes kokku löönud ühe robotniiduki 8 aasta keskmise kulu koos hoolduse, elektrikulu, uue aku ja teradega ning saanud summaks 54 eurot aastas.

Robotniiduk
Foto: Saestuudio OÜ

"Lisaks on kindlustusfirmad võtnud tänaseks ka mururobotid kodukindlustuspaketi koosseisu, ehk isegi kui peaks keegi pahatahtlik midagi sepitsema, siis kindlustus korvab kogu kahju," kinnitab Tarmo Ojamäe.

Vastused kõikidele Husqvarna robotniidukeid puudutavatele küsimustele leiad siit!

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474