Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 11. september 2019

Magusa une saladus peitub õiges asemes

Veedame magamisasemel keskmiselt kolmandiku ööpäevast – mõni vähem, teine rohkem. Vahetu pikaajaline kontakt tähendab seda, et voodi ja madrats mõjutavad meie elukvaliteeti üsna palju.

Madratsid ja voodid ei ole seega pelgalt ühed sisustustooted paljudest, vaid olulisemad mööbliesemed üldse.

Eriti määrav roll unekvaliteedis on voodi pehmel sisul – madratsil. Pehme küljealune ei saa olla suvaliselt valitud, vaid peab sobima magamisharjumuste, kehatüübi ja tervisliku seisundi.

Magusa ja kosutava une heaks tuleks seega enne madratsi ostmist õppida iseennast ja oma vajadusi tundma.

Tee vahet madratsite täitematerjalil

Madratsid jagunevad laias laastus viieks: on vedru, lateksist, kookosest ja vahtmaterjalist (foam) sisuga madratsid ning siis veel hübriidmadratsid, kus on kombineeritud mitut nimetatud materjali.

Igat tüüpi madratsil on veel hulk alajaotusi. Näiteks nõndanimetatud pocket-tüüpi vedrumadratsi sisuks on 1000-2000 vedruplokki, mis on ümbritsetud poroloonist või lateksist karbikeste ehk taskutega. Üksteisest eraldatud vedrudel on parem liikuvus, kui näiteks bonell-tüüpi vedrustusega madratsitel.

Bonell-tüüpi madratseid võib vabalt kutsuda “vanakooli madratsiteks”. Sellise madratsi vedrud on omavahel tihedalt seotud spiraalsete traatidega, mis moodustavad võrkkiike meenutava sisu. See tähendab, et ühele vedrule avaldatav surve kandub kohe üle ka teistele vedrudele.

Lateksist sisuga madratseid on samuti mitmeid erinevaid. On nii sünteetilisest toodetud lateksist (õigem on öelda kautšukist) kui ka naturaalsest kautšukist madratseid. Kasutamismugavus on neil sarnane.

Ökoloogilisi ja naturaalseid puuvilla, linakiu- ja kookoskiuga vooderdatud madratseid kasutatakse eeskätt väikelaste voodites.

Vaht- ja poroloonsisuga madratsid on valmistatud erinevatest kunstmaterjalidest: esimesel juhul PU-või memory-vahust ja teisel juhul vahtpolüuretaanist.

Kõva versus pehme ase

Selili asendis magades jaotub keha raskus suuremale pinnale ühtlasemalt. Sellises asendis magajale sobib kõige paremini kõva madrats.

Jäigem küljealune on hea ka suurema kehakaaluga ja/või keskmisest pikematele inimestele. Vähem vetruvaid asemeid soovitavad ka ortopeedid, kuna kõvem madrats mõjub seljale paremini kui pehme.

Vanemas eas puhkab inimene end paremini välja pehmemal asemel. Samas võib pehmel ja mõnusalt üles-alla vetruval madratsil magada ka noor.

Oluline on, et madrats oleks inimesele mugav ja et ase võtaks magaja kuju, mitte vastupidi – keha magamisasend joonduks madratsi järgi. Kui nii on juhtunud, siis on madrats vormist väljas ehk ära vajunud ja see tuleks kindlasti välja vahetada.

Tervisest lähtuv madrats

Allergiate või seljavaevustega kimpus olijate jaoks on õige madratsi leidmine äärmiselt tähtis.

Tolmuallergia on tänapäeval üks levinumaid allergiahaigusi. Tolmuallergiad põhjustavad tolmulestad, mis koduses keskkonnas elutsevad kõige meelsamini pehme mööbli sees. Ainuüksi madratsi sisemuses võib pesitseda sadu tuhandeid tolmulesti.

Punetavad silmad, vesine nina ja kihelev nahk, millega hommikul sängist tõusete, võib olla põhjustatud just nimelt tolmulestadest. Küljelt küljele ebamugavustunde pärast väherdes ei ole magusast unest juttugi.

Poroloonmadratsiga tolmulesti kartma ei pea, selle materjali sisse need vastikud elukad oma kolooniaid ei tee.

Kui pelgate, et poroloon ajab higistama ja küljealune muutub hommikuks niiskeks, siis see hirm on asjatu – pideva tootearendustöö tulemusena on poroloon üks nahasõbralikumaid madratsimaterjale üldse.

Seljaprobleemide käes kannatavatel inimestel on mõistlik soetada ortopeediline, kõva ja kindel vedrumadrats. Jäik sisu tagab selle, et keha on igast punktist korralikult toetatud.

On ka ökoloogilisi ortopeedilisi vedrumadratseid, mis mõeldud neile, kes lisaks seljavaevustele on kunstmaterjalide suhtes ülitundlikud.

Ökoloogilise madratsi vedrustust ümbritseb naturaalne puuvill ja pehme lambavill. Selline madrats hingab hästi, ei ärrita nahka, limaskesti ega hingamisteid. Iga unimütsi unistus!

Kattemadrats – jah või ei?

Kattemadratsil on mitu olulist plussi.

Esiteks fakt, et tegemist on kerge ja õhukese pehmendusega, mida on lihtne puhastada. Kelle jaoks on hügieen oluline, võiks kasutada kattemadratsit.

Teine boonus on see, et kattemadrats parandab oluliselt unekvaliteeti. Ergonoomiline, keha kuju järgiva vedrusüsteemiga pehmendus aitab lihastel lõdvestuda ja ei suru veresooni kokku ning võimaldab kehal paremini välja puhata.

Kolmanda plussina võiks välja tuua mugavuse ja praktilisuse. Tänu kattemadratsile käib voodipesu vahetamine lihtsalt – must lina ühe käeliigutusega madratsi ümbert ära ja puhas asemele.

Voodi vali pärast madratsit

Kuna voodeid ja madratseid müüakse tavaliselt eraldi, on mõistlik esimesena soetada madrats ja alles siis voodi.

Voodiraami puhul tuleb kõigepealt vaadata selle suurust – see peab madratsiga proportsioonis olema.

Järgmisena hakkavad mängima muud tegurid: sängi tüüp, materjal, lisavõimalused ja välimus.

On näiteks mootoriga töötavad voodid, kus saab madratsi asendit muuta, on pehme või kõva peatsiga asemeid, pesukastiga ja/või riiuliga mudeleid. Valikuid on palju.

Pea meeles: voodiraam kui mööbliese on puhtalt maitse küsimus. See ei mängi unekvaliteedis nii olulist rolli kui madrats. Seega kui magus uni on sulle oluline, pööra esmajoones tähelepanu madratsile.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474