3. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusbuum on venitanud materjali järjekorra vastlapäevani

Ehitusbuum on viinud olukorrani, kus tehased töötavad täiel tuuril, kuid turu nõudlus ehitusmaterjalide järele on palju suurem. Uste ja akende järjekorrad on veninud veebruarikuusse, kirjutab Äripäev täna.

"Seda aastat võib Eestis nimetada tõeliseks ehitusorgiaks," ütles Haapsalu Uksetehase juhataja Ago Soomre. "Kuna nõudlus on nii suur, on järjekord tehases veninud 20 nädala pikkuseks. Kui täna uks tellida, saab selle kätte alles jaanuaris, aknad aga veebruaris," ütles ta.

Soomre ütles, et akende tootmise plaan sai täis juba septembri keskpaigas. Tema sõnul ajavad eraisikute jaoks järjekorra pikaks ka suurobjektid, ehkki neid teistele ei eelistata.

"Näiteks Tornimäe kõrge maja, kujutate ise ette, kui palju sinna aknaid kulub," tõi ta ühe näite.

Lasita Aken ASi müügidirektor Hannes Treibert ütles, et nii pikki järjekordi pole varem olnud. "Tõepoolest, selline imelik situatsioon on turul tekkinud," tõdes ta. "Oleme sunnitud ütlema, et järjekord on veebruarini," märkis ta.

Tema sõnul pole firma end sidunud välismaiste tarnelepingutega, vaid on keskendunud tänavu just Eesti turule.

Ehituse ABC ostu- ja logistikadirektori Reigo Orase sõnul on puudus eelkõige Eestis toodetavatest ehitusmaterjalidest. Ta ütles, et päris tühje riiuleid tänu usinale ostumeeskonnale poes küll pole, kuid ilmselgelt on ehitusmaterjalide tootjatel tarneraskusi.

"Oleme alati tahtnud rohkem müüa, kuid nüüd oleme olukorras, kus meil lihtsalt pole, mida müüa," ütles ta. "Me ei saa anda klientidele ka kindlat teavet, kas ja millal nad soovitud materjali kätte saavad ning mis hinnaga. Hinnad aga muutuvad mitu korda aastas, sel aastal on mõne toote hind tõusnud isegi 15 protsenti," rääkis ta.

Kuivsegusid, telliseid, kergkruusa ja Fibo plokke tootva maxit Estonia juhataja Viktor Valkiainen ütles, et neil on järjekord keskmiselt kuu aega.

"Kui adressaat on konkreetne objekt, mis tähendab, et ehitus on algamas või käimas ja mehed ootamas, on see eelisjärjekorras võrreldes näiteks kaupluse laoga," ütles Valkiainen.

Katuseplekke ja termoprofiilseinu tootva Ruukki Products ASi tegevjuht Hanno Pangsepp tõdes, et hooaeg on olnud pingelisem kui varasematel aastatel.

"Töötame kahes vahetuses, eriti pingelistel perioodidel tellime tooteid ka teistest Ruukki tehastest Lätist, Leedust ja Soomest. Loomulikult tuleb ette olukordi, kus oleme sunnitud tarnetähtaegu pikendama," ütles Pangsepp.

Aeroc ASi juhatuse liige Margus Tint tõdes, et järjekord on neilgi. "Praegu on nii, et majaomanik peab vundamenti tehes aknad ka ära tellima," ütles ta.

Tindi sõnul on tootjale selline turunõudlus soodne - ei pea kulutama raha reklaamile -, ent ostja nahas ei soovi ta olla.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474