21. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lahtis jäid ELi ja Venemaa erimeelsused püsima

Euroopa Liit suutis reedel Lahtis toimunud mitteametlikult tippkohtumisel üles astuda üllatavalt üksmeelselt, tõdes kohtumise järel peaminister Andrus Ansip, kuid Venemaa presidendi Vladimir Putiniga jäid paljud erimeelsused püsima.

President Putin viibis Lahtis ELi eesistujariigi Soome kutsel, et ühisel õhtusöögil ELi valitsusjuhtidega arutada eelkõige ELi ja Venemaa energeetika alast koostööd.

Ansipi sõnul laabus õhtusöök Putiniga avameelse arutelu õhkkonnas, kus ei jäänud puudutamata ka teravad teemad nagu Vene-Gruusia pingestunud suhted ja uuriva ajakirjaniku Anna Politkovskaja mõrv. Energiaküsimustes jäid mõlemad pooled juba varem teada positsioonidele. "Erimeelsusi on ikka väga paljudes teemades," ütles Ansip reede hilisõhtul antud intervjuus.

Nii ei ole Venemaa jätkuvalt nõus ratifitseerima rahvusvahelist energiahartat ja selle transiidiprotokolli, mis teeks võimalikuks näiteks Kasahstani gaasi importimise Euroopasse Venemaa torujuhtmete kaudu. "Venemaa ütleb, et ei vaidlusta harta ja protokolli fundamentaalseid printsiipe ja on valmis nende lepingute sätetega edasi töötama. Kui kaua see töötamine võib aega võtta enne kui need printsiibid omaks võetakse, jäi selgusetuks," ütles Ansip.

Ettepanekud avada Venemaa seni suletud sektorid nagu energeetika välisinvesteeringutele pareeris Putin näitega, et kui välisfirmad on Venemaale investeerinud vähemalt 10 miljardit eurot, siis Venemaa investeeringud ELi riikide energiasektorisse piirduvad kõigest mõnesaja miljoniga. Nii peaks hoopis EL mõtlema oma turu avamisele.

Muutunud pole ka Venemaa seisukohad Barentsi meres asuva rikkaliku Štokmani gaasimaardla hõlvamiseks, kus Moskva rabas hiljuti rahvusvahelisi kütusekontserne teatega kõigi välispartnerite kõrvalejätmisest. Uusi arenguid pole ka Leedu Mažeikiu naftatöötlustehast varustanud Sõpruse torujuhtme osas, mis suvise avarii järel on juba mitu kuud kuiv olnud. Venemaa väiteil on tegemist tehnilise probleemiga. Tehnilistel põhjustel või eriti külma ilma korral pole ka eeloleval talvel välistatud tarnekatked nagu eelmisel talvel.

Kõigest hoolimata oli ELi ja president Putini kohtumine kasulik, võimaldades vaba mõttevahetust, ütles Ansip. "See oligi mitteametlik tippkohtumine, mis valmistas ette pinda tulemusteni jõudmiseks ELi ja Venemaa tippkohtumisel (järgmisel kuul)."

Tippkohtumise järel tehtud ametlikes avaldustes lubasid nii Venemaa kui Euroopa Liit kahepoolset energiakoostööd igati tõhustada. Putin rõhutas, et Venemaa on Euroopa turust niisama sõltuv kui Euroopa Venemaa kütusetarnetest.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474