5 november 2006
Jaga lugu:

Eesti Energia ostis osaluse Jordaania energiaettevõttes

Pühapäeva sõlmisid Eesti Energia ja Jordaania ettevõte Near East Group aktsiate ostu-müügi lepingu, millega Eesti Energia omandas 76% Oil Shale Energy of Jordan aktsiatest.

Tehingu maksumus on 250 000 USD ehk 3,1 miljonit krooni, teatas ettevõte.

Eesti Energia plaanib Jordaanias loodud tütarettevõtte OSEJ abil viia läbi uuringuid, mille lõppeesmärgiks on riiki põlevkiviõlitehase rajamine. Uuringute läbiviimisele kulub orienteeruvalt 1,5 aastat ja peale seda on võimalik otsustada, kas võimalik investeering Jordaaniasse oleks Eesti Energiale kasulik.

Ühtlasi sõlmisid pühapäeval Jordaania pealinnas Ammanis Oil Shale Energy of Jordan (OSEJ) ja Jordaania kuningriigi valitsus ühiste kavatsuste kokkuleppe, millega Eesti Energia sai eksklusiivse õiguse uurida ühe kolmandiku (300 miljonit tonni) El Lajuni põlevkivimaardla varudest.

“Täna sõlmitud kokkulepe Jordaania valitsusega annab meie tütarettevõttele suurepärase võimaluse uurida Jordaania seni kasutamata põlevkiviressursse ja tingimuste sobivuse korral sinna ka investeerida,”

rääkis Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive. “Eesti Energia maailmas ainulaadne kogemus põlevkivi kasutamisel on väga hinnatud ja meil kõigil on põhjust uhke olla, et saame selle pikalt kogutud teadmise maailmas Eesti kasuks töle panna,” jagas Liive oma rõõmu sõlmitud kasuliku kokkuleppe osas.Samas sõlmisid Eesti majandus- ja kommunikatsiooniminister Edgar Savisaar ja Jordaania energeetikaminister Azmi Al-Said Khreisat valitsustevahelisele energeetikaalasele vastastikuse mõistmise memorandumi, milles ka riigid kinnitavad ühist huvi energeetika arendamisel ja sellekohaste uuringute läbiviimisel.

Eesti Energia on üks vähestest ettevõtetest maailmas, kellel on põlevkivi kaevandamise, põlevkivi töötlemise ning sellest elektri- ja õlitootmise alal ulatuslik, aastakümnete pikkune ning maailmas unikaalne kogemus.

Jordaania kuningriigis elab 5,5 miljonit inimest, erinevalt ümbritsevatest riikidest puuduvad Jordaanial oma nafta- ja gaasivarud.

Riik on maailma suurimaid fosforiiditootjaid, suured potase varud ning mahult maailma neljas põlevkivivaru. Tingituna kesksest geograafilisest asukohast, siseriiklikust julgeolekust, sotsiaalsest ja poliitilisest stabiilsusest, on Jordaania üheks eelistatuimaks välisinvesteeringute sihtkohaks Lähis-Ida regioonis.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Enimloetud
Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050eva.kiisler@aripaev.ee
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhituse ja kinnisvara konverentside korraldajaTel: 58 552 554sandra.malvik@aripaev.ee
Kristi Kool
Kristi KoolKinnisvarauudised.ee toimetajaTel: 53 003 098kristi.kool@aripaev.ee
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806rivo.habakuk@aripaev.ee