10. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arhitektid jäid Sakalaga kohtus kaotajaks

Tallinna halduskohus otsustas täna tagastada MTÜ Eesti Arhitektide Liit kaebuse ja esialgse õiguskaitse kohaldamise taotluse Sakala keskuse lammutamise keelamise vaidluses.

Kohus teatas, et kohtusse pöördumise õigus on vaid sellisel isikul, kelle õigusi rikub ehitise lammutamine. Sakala keskuse lammutamine ei riku Eesti Arhitektide Liidu seadusega kaitstud õigusi. Seadus ja kohtupraktika ei anna MTÜ-le Eesti Arhitektide Liit õigust pöörduda halduskohtusse üldiste huvide kaitseks.

Linnaplaneerimisega ja ehitusega seotud avalike huvide välja selgitamine ja kaitsmine on eeskätt kohaliku omavalitsuse õigus ja kohustus. Lisaks pidas kohus oma määruses vajalikuks märkida, et kohaliku omavalitsuse üksikaktide õiguspärasuse järelevalve teostamine on maavanema kohustus. Järelevalve ülesannet täites esindab maavanem ka avalikku huvi. Kujunenud olukorras saab avalikes huvides ehitise lammutamise keelamist nõuda üksnes seaduses ettenähtud järelevalveorgan, s.t Harju maavanem.

Kohus lahendas asja kiiresti võttes arvesse suurt avalikku huvi ning vajadust selgitada nii kaebajatele kui avalikkusele, kelle kaudu ja kuidas saab antud asjas seadusjärgselt kaitsta avalikku huvi.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474