14. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skeptikud ootavad, millal Skype'i ost eBayle ära tasub

eBay juhtidel olid teised mõtted, kui nad 2005. aastal 2,6 miljardi dollariga (31,2 mld krooniga) Skype`i ostsid.

eBay tegevjuht Meg Whitman ennustas, et 55 miljonit inimest, kes on alla laadinud Skype`i tarkava, hakkavad kasutama eBay oksjonikeskkonda, PayPal`i maksesüsteemi ning tekitavad käivet ja kasumit, kirjutas International Herald Tribune.

Aasta pärast ostu, peab eBay veenma skeptikuid, et tehing, mis koos boonustega läheb maksma 4,1 miljardit dollarit (49,2 mld krooni), oli tark.

Interneti analüütiku Safa Rashtchy sõnul on eBay siiamaani Skype`i viletsalt juhtinud. "Siiamaani ei ole näha sünergiat, mis õigustaks nii suurt hinda," ütles ta. Kuna enamik Skype`i kasutajatest on eurooplased ja aasialased, eBay kliendid on USAst.

Skype's presidendi Alex Kazim sõnul on Skype paremas seisukorras kui kunagi varem. Esimest kasumit oodatakse 2007. aasta lõpuks.

Alates eBayle müügist 30. septembril 2005 on Skype`i allalaadimine kahekordistunud.

Umbes pooled maailma 206 miljonist internetikasutajast kasutavad Skype`i. Skype`i käive on kolmekordistunud, 195 miljonit dollarit (2,3 mld krooni) võrreldes 2005. aasta 60 miljoni dollariga (720 mln krooni).

Teiste näitajate kohaselt on Skype`i kasv peatunud, näiteks kõneminutite müük on vähenenud 7%.

Ka eBay investorid ei ole Skype`i ostuga rahul, eBay aktsia hind on langenud 15%. Enne Skype`i ostu maksis eBay aktsia 38,62 dollarit, nüüd maksab see 32,81 dollarit.

Lisaks on Skype`le hulgaliselt konkurente tekkinud: Adobe, Microsofti, Yahoo ja Google`i netitelefoni tarkvarad ning väikesed rivaalid Vonage, Jajah, VoipBuster. Ka tavatelefoni operaatorid nagu Deutsche Telekom ja France Télécom jagavad tasuta kõneminuteid.

Interneti konsultant Martin Geddesi sõnul on Skype`st saamas järgmine Netscape. Netscape lõi esimese veebilehitseja kuid kaotas hiljem turu Microsoftile. "Skype lõi innovaatilise tarkvara, kuid on viimane, kes oskab seda rahategemiseks kasutada," ütles Geddes.

18 Skype 40 endisest juhist on ametipostil peal eBayga ühinemist lahkunud. Lahkumise põhjused on tõenäoliselt ületamatud erinevused ettevõtete juhtimisstiilides. Kazimi arust olid lahkumised sellise ülevõtmise puhul normaalsed.

Internetianalüütik Irwin Lazari arust peaks Skype veenma äriettevõtteid internetitelefoni kasutama. Ettevõtted ei taha Skypet kasutada, kuna nad ei saa sellest aru ja ei suuda seda kontrollida nagu tavalist telefonivõrku.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474