5. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas väikesaarest sai eliidi suvituskants

Eesti saared on viimse ruutmeetrini ära erastatud ning vaba maalappi seal vaevalt enam leidub. Viimsi vallas asuv Prangli on ehe näide sellest, kuidas magusa mereäärse maa on saanud ühe sõpruskonna mehed, kes on võimu juures ja valdavad informatsiooni.

Eesti rikkaim vald Viimsi on otsekui põhjatu varalaegas, kirjutas Kadri Jakobson Äripäevas, mis kuldab iga võimulolija üle magusate maatükkide ning mahlakate tehingutega. Ja muidugi, samal ajal ka korruptsioonimaitselise poriga. Erand pole siin ka Viimsi valla alla kuuluva Prangli saare erastamine.

1997. aastal sai Prangli saarel magusa mereäärse liivarannaga maatüki ostueesõigusega erastada tollane Viimsi maakomisjoni liige, Prangli saarel asuva Vanani talu elanik Lembit Tammsaar. Viimsi vallavalitsuses olevad dokumendid kõnelevad, et Tammsaar sai erastada Pranglil 12,8 hektarit maad, makstes maa eest kokku 44 300 krooni, seega 35 senti ruutmeetri eest.

2004. aastal jaotatakse kinnistu tükkideks ning selle omanikuks saab septembris motokrossisõitja ning MTÜ Prangli Saarte Selts juht Valdur Kahro.

Küsimusele, kuidas Kahro endale Pranglil maa sai, vastab Kahro nüüd: "Kuidas teie endale korteri saite? Eks ikka ostsite!"

Samal ajal väidab Lembit Tammsaar, et tema enam-vähem kinkis maa heale tuttavale ja naabrimehele Kahrole.

Kingitusega saab alguse Kahro suurejooneline kinnisvaraäri. Mees jaotab kinnistu tükkideks ja jagab välja. Muidugi raha eest.

Eksklusiivsete maatükkide õnnelikeks omanikeks saavad mõned Viimsi vallavõimu võtmeisikud ning hea nina ja infopagasiga ärimehed.

Saarele on maa saanud teiste seas meedia- ja kinnisvaraärimees Hans H. Luik, IT-investeeringutega tegelev Allan Martinson, Viimsi abivallavanem Toivo Kratt, kauaaegse Viimsi vallajuhi Ants Savesti firma, Kelvingi paadisadama juhatuse liige, kinnisvarafirma Korintes omanik Avo Freibach ja Viimsi ettevõtja, alkoholi jae- ja hulgimüügifirma OÜ Grape omanik Peeter Sepper. Ning muidugi vennad Kahrod. Vambola ja Valdur Kahro on MTÜ Prangli Saarte Selts juhatuse liikmed, Vambola on Viimsi vallale kuuluva ettevõtte Viimsi Saared juht.

Kinnistusregistrist nähtub veel, et samal päeval, mil Kahro on saanud kinnistute omanikuks, on need vormistatud kohe uue omaniku nimele.

Res Publica liikmest abivallavanem Kratt ütleb, et ostis maa Pranglile maakleri vahendusel. Kratt oli Äripäeva helistamise ajal kuuajalisel haiguslehel, kuid vabastati äsja ametist. Väidetavalt sai Kratile abivallavanema kohal saatuslikuks Pranglil maaga sahkerdamine.

"Mul oli plaan osta mere äärde maad ja sellise soovi ma oma maaklerile ka andsin. Selgus, et Prangil oli," ütleb Kratt.

Hans H. Luik räägib, et sai 2159ruutmeetrisest maatükist teada tuttavate kaudu. Ta möönab, et krundid taheti anda oma seltskonna kätesse, sest üks lärmakas naaber võib rikkuda kõikide puhkuse.

Kelvingi paadisadama juhatuse liige Avo Freibach meenutab, et maksis 2005. aastal Mölgi kinnistu eest ligi 200 000 krooni. "Ilmselt kinnisvarafirma kaudu, ju keegi vist ikka helistas. Meil alguses oli see Mariliis Sepperiga kahepeale, nüüd on minu nimel," ütleb Freibach. "Ausalt öeldes ma ei uurinudki, kes seal naabrid on, ostsime Luigega ühel ajal. Tegelikult tahtsime osta Luige krunti, sest see oli mere poole. Ja Hans H. Luik tahtis tegelikult mõlemaid krunte osta," räägib ta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474