10. aprill 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eile tehti samm gaasikartelli poole

Eile Katari pealinnas kogunenud Gaasi Eksportivate Riikide Foorum (GECF) ei sõlminud kardetud gaasikartelli loomise kokkulepet, kuid esimene väike samm sai tehtud.

Maailma suurimate maagaasivarudega Venemaa, Iraani, Katari ja veel 11 riigi ministrid otsustasid moodustada kõrgetasemelise komisjoni, mis hakkab jälgima gaasi hinna kujunemist, infrastruktuuri väljaehitamist ning tarbijate ja tootjate suhteid, kirjutas Äripäev. Komisjoni hakkab juhtima Venemaa, mis on tuleval aastal GECFi foorumi korraldaja.

"See samm võib sillutada teed OPECi-laadse kartelli loomisele," ütles Alžeeria energiaminister Chakib Khelil, tuues paralleeli varsti poolsada aasta maailma naftaturgu valitsenud organisatsiooniga. "Selleks kulub palju aega," ütles Khelil.

Gaasi Eksportivate Riikide Foorum loodi aastal 2001 ning seni pole seda peetud enamaks kui jututoaks. Väljavaated teha sellest midagi kaalukamat tekkisid uuesti tänavu jaanuaris, kui Iraani usujuht ajatolla Ali Khamenei pakkus Venemaale välja gaasikartelli loomise idee.

Koos Venezuelaga, mis on Lõuna-Ameerikas Argentina ja Boliiviaga juba kohaliku gaasikartelli moodustanud, on Iraan idee üks tulisemaid eestvedajaid.

Maailma suurim gaasitootja Venemaa seevastu saadab vastakaid signaale. Kataris Venemaad esindanud energiaminister Viktor Hristenko kinnitas, et mingile kartellileppele Venemaa alla ei kirjuta. Samas tõdes president Vladimir Putin veebruaris, et OPECi-laadse kartelli idee gaasiturul on huvitav ja kaalumist väärt.

Ka Gazpromi suhtumine on soosiv. "Globaalne turg eeldab rohkem koostööd hinnakujunduses," ütles eile Dohas Gazpromi juht Aleksei Miller, kelle sõnul on eesmärgiks "ennustatavad, stabiilsed ja läbipaistvad hinnad". Miller möönis, et kõne all oli ka kartelli loomine.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474