24. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Konkurentsiamet: Kallase kartellisüüdistused on väga räiged

Esimene järelevalveosakonna juhataja asetäitja Ilmar Topro peab Siim Kallase süüdistusi võimalike kartellikokkulepete kohta Eesti kütuseturul väga räigeteks.

Topro kinnitas, et konkurentsiamet ei hakka Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallase kahtluste põhjal midagi uurima, samas on tegu tõsiste süüdistustega. "Kartellisüüdistused on väga räiged süüdistused. Kartellikahtlustus läheb kriminaalmenetluse alla ning see nõuab konkreetseid fakte ja asitõendeid. Neid aga pole," rääkis Topro aripaev.ee-le, kelle sõnul kasutatakse liiga kergekäeliselt sõna 'kartell'.

Topro sõnul ei usu ta, et Siim Kallasel on Eesti kütuseturu kohta rohkem infot kui konkurentsiametil. "See on valdkond (kütuseturg - toim.), mille kohta on väga kerge midagi öelda. Lihttarbijale meeldib kuulda selliseid süüdistusi," nentis Topro.

Topro sõnul on Eesti konkurentsiamet varem uurinud võimalikke kartellikokkuleppeid Eesti kütuseturul.

Ametnik möönis, et Eesti kütuseturul on kolm suuremat operaatorit, kellel on suur turuosa. "Meie hinnangul on tegu oligopoolse turuga, mis tähendab, et vähesel arvul turuosalistel on suur turuosa. Kõik tegutsevad lähestikku ja kõik jälgivad üksteist. Samas tarbijale on parim konkurents turul," nentis Topro.

Mehe sõnul iseloomustab Eesti kütuseturgu pigem tihe konkurents ning turuosaliste käitumist mõjutavad eeskätt majandusfaktorid. "Kui turul oleksid sõlmitud kartellilepped, siis teeniksid need ettevõtted ülikasumeid," ütles Topro. Samas ei julgenud ta ka kinnitada, et konkurents Eesti turul veatult toimib: "Selle peale ei saa mürki võtta!"

Topro sõnul on mitmed kütusefirmad Eesti kütuseturul olnud majanduslikes raskustes. "Need ettevõtted on püüdnud järgida üldist hinnataset, kuid nende kulud on olnud suuremad," ütles Topro.

Ametniku sõnul on konkurentsiamet saanud kaebusi nii seetõttu, et kütusehindu langetatakse, kui ka seetõttu, et neid ei tõsteta. Nurinat on tulnud just väikeste operaatorite poolt.

Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas ütles eilsel pressikonverentsil, et valitsusel tuleks uurida, kas Eesti kütuseturul ei eksisteeri mitte varjatud kartellikokkulepped. "Igatahes vääriks see asi uurimist," toonitas Kallas.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474