5. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

LA Times: kodu ei ole kaup

Los Angelesi Timesi blogis on kinnisvaraanalüütik Irvine Renter võtnud vaevaks lahata kinnisvaramulli olemust.

Renter usub, et kodu ei peaks olema kaup. "Paljud unustavad, et majade eemärk on pakkuda kaitset ja varju. Kinnisvara omamine ei tohiks olla eesmärk eesmärgi pärast," lisas ta.

Autori sõnul on minevikku kergem kirjeldada, kui tulevikku ennustada, kuid selline saatus tuleb ühel hetkel ikkagi. Renter usub, et USA kinnisvara turg on eitusfaasis. "Hinnad ei ole piisavalt langenud, et põhjustada tõsist hirmu. 85% kinnisvaraomanikest usub, et nende majade väärtus kasvab ja 63% usuvad, et kodu on hea investeering," lisas ta.

"Paljudele meeldib, kui kinnisvarahinnad kasvavad, kuid siis nad hakkavad kodudesse suhtuma, kui investeeringusse ja siis hakkabki kinnisvara käituma muutlikult nagu muud investeeringud," selgitas ta.

Hinnaliikuvus kinnisvaraurul on segav nähtus, tõus toob eufooriat koos meeletu laenamisega ja langus katastroofi, mis ohustab kogu majandust.

Kinnisvaraturul ei tohiks kasvada hinnad, ilma et seda toetaks reaalse väärtuse kasv, nagu näiteks kõrgem renditulu omandist. Autori sõnul seda USA kinnisvaraturul ei toimunud.

"Enamik inimesi ei jaga turu peeneid toimemehhanisme. Kinnisvara ostmine ja lootmine, et hinnad tõusevad, ei ole pädev strateegia," on Renter veendunud. Tema sõnul põhjustab see vaid asjatuid kannatusi. Kui kinnisvara hinnad on laes, ei saa paljud endale kodusoetamise luksust lubada, ja kui hinnad langevad, põhjustab see emotsionaalset stressi.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474