18. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kust on pärit enim küberkurjategijaid?

USA majandusajakiri Forbes uuris, kust on pärit enim küberkurjategijaid. Edetabeli tipu vallutas USA.

USA infoturbeettevõtte Symantec 2006. aasta lõpu aruandest selgub, et tänapäeval on maailmas enim viirustega arvuteid Hiinas. Ligi 5% kogu maailma nakatunud arvutitest asuvad seal. Varem oli sellel kohal USA. Aprillis selgus turvafirma Sophos uuringust, et Hiina on USAst mööda läinud ka selle poolest, et riigis on enim kodulehti, mis salaja kuritahtlikke programme arvutitesse installeerivad.

Veel ühest Sophose uuringust selgub, et enim spämmi tuleb Euroopast. Ainuüksi üks Poola internetiteenuste pakkuja toodab koguni 5% kogu maailma rämpspostist.

Samas on küberkuritegevus geograafiliselt väga laialivalguv, kuna tihti kasutatakse ründamiseks varianti, kus omaniku teadmata arvutisse pahalane toimetatakse ja selle kaudu siis inimeste arvuteid kasutatakse. Nii ei ole võimalik aru saada, kust rünnak tegelikult alguse sai.

Sophose uurijad väidavad, et on leidnud lahenduse. Nad suudavad enam-vähem identifitseerida rünnaku lähteriigi, jälgides seda, millist keelt kasutab arvuti, kus pahalane programmeeriti.

Vastavalt 19 000 näidise analüüsile selgus eelmise aasta lõpus, et enim pahalasi toodavad siiski ameeriklased ja muud mittebriti inglise keele kõnelejad. Nende osakaal maailma "pahalastetööstuses" on kolmandik. Kohe nende kannul on Hiina 30% ja Brasiilia 14,2%ga. Venemaa käes on neljas koht 4,1%ga.

White Hall Security esindaja Bill Pennington leidis, et põhjus, miks neis riikides nii palju küberkuritegevusega tegeldakse, peitub riikides valitsevas olukorras. Arenevates maades on liiga palju tehnoloogilise haridusega noori, kes saavad madalat palka. "Kui elad Venemaal või Hiinas ja sul on IT-alane diplom, võid sa töötada tühise summa eest või teenida hästi, kasutades oma oskusi äärmiselt õelatel eesmärkidel," ütles ta.

Küberkurjategijate päritoluriikide TOP:

1. USA2. Hiina3. Brasiilia4. Venemaa5. Rootsi6. Ukraina7. Ühendkuningriik ja India8. Saksamaa

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474