29. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lepik: korteriostuga oota aasta

SL Õhtulehe online-intervjuus soovitas tarkinvestor.ee asutaja Kristjan Lepik lugejal korteri ostuga aasta oodata.

Lugeja plaanis osta korterit Tallinna kesklinnas, hinnad juba veidi paremaks läinud, kuid kõhkles, kas osta praegu või oodata veel üks aasta? "Ma arvaks, et tasub aasta oodata. Jälgides kinnisvaraturu trende globaalselt, arvan ma, et üsna arvestatav tõenäosus on selleks, et aasta pärast saab parema hinnaga osta. Positiivne on see, et müüjate turust on viimase poole aastaga saanud ostjate turg - kui varem oli müüja kuningas, siis nüüd saab ostja juba paremini tingimusi dikteerida. Nii et kui vajadus on kindlasti näiteks see sügis osta, siis kindlasti soovitan hoolega ringi vaadata ning kindlasti tingida. Kuuldavasti on müüjad juba 10-20% väljakuulutatud hindadest valmis kohati allapoole tulema," vastas Lepik.

Lepik arvab, et kõik need kes ostsid kinnisvara enne 2006 algust ning pole selle kinnisvara peale oluliselt laenu peale võtnud, võivad küll üsna muretult magada. "Oluline on ka see, millal seda kinnisvara müüa planeerisid - kui juba aasta pärast, siis võib keeruline olla, kui kavatsed seal 5-10 aastat sees elada, siis ei tasuks eriti üldse lühiajaliste kinnisvara hinnakõikumiste pärast muretseda. Probleemidesse võivad sattuda need, kes viimase vindi peal laenu võtnud ning ostuhetk turu tippude juures asunud," lisas ta.

"Kinnisvarahindade tsüklid on reeglina oluliselt pikemad kui aktsiaturul, protsessid käivad aeglasemalt. Seetõttu ma arvaks, et praegu on võimalus suurem selleks, et lähiaastatel olulist tõusu me Eesti kinnisvarahindades ei näe ning pigem on hinnad tiksumas allapoole. Kuid olukorra võti on puhtalt Skandinaavia pankade käes - kuna praktiliselt kõik kinnisvaraostud tehakse laenuga, siis edasine hindade liikumine sõltub sellest kui lahke käega nad laenu annavad. Ning seal on näha esimesi märke sellest, et pangad on muutunud ettevaatlikumaks," selgitas ta olukorda kinnisvaraturul.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474