29. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sooman: kinnisvaramüüjate muinasjutt on läbi

Viimaks hakkab Eesti kinnisvaraturg alluma üldistele majandusreeglitele - imesid enam ei juhtu ning hulljulged lõpetavad rüütliks löömise asemel korraliku kahjumiga.

Ajalehearhiivides tuhlates selgub, et kinnisvarakriise on taga aetud juba 10 aastat. Ometi on teadlikult välditud kriisi defineerimist. Ka siin pole seda mõtet tegema hakata, küll aga tasub veidi vaadelda, mis siis turul täpsemalt toimumas on, kirjutas Äripäeva arvamusküljel Pindi Kinnisvara juhatuse esimees Peep Sooman.

Kinnisvaraturul on rasked ajad. "Esiteks: intressid on tõusnud. Kunagisest 2protsendisest Euriborist on saanud ligi 4,7," ütleb Sooman, et tarbijate ostujõud on seeläbi langenud ligi 30 protsenti. Praegu 30aastase tagasimaksegraafikuga miljon krooni laenates on kuumakse 5500 krooni. Paar aastat tagasi oleks sama kuumaksega saanud teenindada ligi 1,4 miljoni kroonist laenu.

Eesti kinnis-varaturg on selleks korraks põhjas ära käinud ja taktikepp on ostja kätte nihkunud. Teiseks arvab Sooman, et pangad tulid tagasi mõistusele. "Üks tuntud kommertspank andis vahepeal kolmandiku laenudest välja reegleid eirates," märgib ta, et tolleaegsed tegelikult laenukõlbmatud inimesed kvalifitseeruksid ilmselt alles praegu. Ehk karmi konkurentsi tingimustes vähendati müüginumbrite edendamise nimel jätkusuutlikku järelkasvu.

Kolmandaks märgib Sooman, et alatootmine on asendunud ületootmisega. "Just objektide vähesus oli kurjajuur, mis turule õhu sisse puhus. Inimesed läksid sõgedaks, võtsid täpselt nii palju laenu, kui pangad neile parasjagu võimaldasid. Nad arvasid kindlalt teadvat, et kui kohe endale uut vara ei soetata, jäädakse tulevase hinnatõusu ja objektide vähesuse tõttu aastakümneiks vinduma vanasse kopitanud paneelmaja korterisse, samal ajal kui sõbrad ja sugulased uutes ridamajaboksides grilliõhtuid korraldavad."

"Eesti kinnisvaraturg on selleks korraks põhjas ära käinud," selgitab Sooman, "Müüjate jaoks on muinasjutt läbi." Nende diktaat on lõppenud. Turul on algamas on uus ajastu, taktikepp on ostjate kätte nihkunud.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474