4. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu uued korterid vaevlevad ostjate puuduses

Ostjate jaoks on praegune turusituatsioon Tartus soodne: korterite hinnatase on tänu pakkumise kasvule langenud. Seega on ostjal võimalus valida enda jaoks parim pakkumine, selgus Uus Maa ülevaatest tänases Äripäevas.

Suur pakkumismaht uute korterite segmendis on toonud kaasa ka vanades majades paiknevate korterite pakkumismahu kasvu. Alates 2007. aasta algusest on korterite pakkumine stabiilselt kasvanud, hinnanguliselt 30%, kuid nõudlus ei ole suutnud seda järgida. Seetõttu on korterite müügiperioodid pikenenud ning tähele võib panna 5-10protsendist hinnalangust.

Nõudlust limiteerib ka pankade karminenud laenupoliitika. Nõudluse kasvu on märgata aga renoveeritud korterite puhul. See on tingitud ostja võimalusest kolida pärast ostutehingut terviklikku elukeskkonda ilma lisainvesteeringuid tegemata.

Teise kvartai algusesse jäi ka korterituru osaline aktiveerumine,mida iseloomustab objektide külastuste ja tehingute arvu kasv. Teise kvartali lõpus on aga taas täheldatav korterituru mahajahtumine, mis on otseselt seotud Eesti üldise kinnisvaraturu sesoonsete iseärasustega ehk suve ja puhkuste algusega. Uute korterite vastu on huvi ikka, kuid see ei kata suurt arendusmahtu. Napib ostjaid, mis avaldab uutele projektidele otsest hinnasurvet.

Arendajad seisavad küllalt raskete otsuste ees: kas langetada hinda, pakkuda lisaväärtusi või jätkata samadel tingimustel. Kõik need otsused mõjutavad arenduse kasumlikkust. Kohati on arendajad kergitanud hinna liiga kõrgele, eriti võib seda tähele

panna mõne kesklinna projekti juures. Ostjad tajuvad oma tugevamat positsiooni ning ostuotsustega ei kiirustata, otsides enda jaoks parimat ning soodsaimat lahendust.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474