12. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parex: Ukraina kinnisvarainvesteeringud tasuvad 1-5 aastaga

Parex Asset Managementi tegevjuht Ukrainas Deniss Moscenko rääkis täna Äripäeva rahvusvahelise investeerimise foorumil, et Ukrainas on kinnisvarainvesteeringute tasuvusaeg 1-5 aastat.

"Ukraina on praegu kõige kiiremini arenev turg Euroopas. Siin on suurim tootlikkus - 20-40% - ja iga aastaga tuleb turule üha enam investoreid," ütles Moscenko.

Peamine arendustöö käib praegu Kiievis ja Kiievi oblastis. Viimasel ajal on Kiievis aktiivselt tegeldud äripindadega. "Kiievis on nõudlus väga suur. Ka pakkumiste hulk kasvab, kuid sellest siiski ei piisa, eriti on puudus kvaliteetsetest büroopindadest. Turgu valitsevad müüjad," kirjeldas Moscenko olukorda.

2007. aasta alguses oli tema sõnul nõudlus 613 000 m2 büroopindade järele, pakkumisel aga oli vaid 177 000 m2, mistõttu on rendihinnad viimasel ajal kasvanud. A-klassi büroopinnad maksavad 60-90 dollarit/m2 (680-1020 krooni/m2) kuus.

"Kui turule midagi tuleb, haaratakse see kohe ära," rääkis Moscenko. "Praegu on olukord Kiievis raske. Kui keegi tuleb jutuga, et on vaja büroopinda ja küsib 5-6 küsimust, siis öeldakse talle lihtsalt: "Minge ära! Teil on liiga palju küsimusi.""

Samamoodi nagu büroopindade puhul on puudus ka kaubanduspindadest. Kiievis on 4 miljonit inimest, kaubanduspindu aga on kuus korda vähem kui Moskvas, mis on Kiievist kaks korda suurem. Kallimate kaubanduspindade üürihinnad ulatuvad 150-200 dollarini/m2 (1700-2260 kroonini/m2) kuus.

Moscenko sõnul püsib kaubanduspindade defitsiit veel vähemalt kaks aastat. "Praegu on kogu Ukrainas, ka väljaspool Kiievit väga suur puudus kaubanduskeskuste järele, seega on siin investeerimisvõimalused meeletud," lisas ta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474