1. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Olari Taal: kinnisvarahinnad kukuvad lähiajal kolmandiku

Poliitik ja ärimees Olari Taal ennustas, et kinnisvarahinnad kukuvad lähiajal kolmandiku võrra ja peale raha kaotavad sajad tuhanded inimesed kriisi ajal ka usu õiglasesse ühiskonda.

Taal ei usu, et meil läheks teisiti, kui on läinud teistel riikidel sarnases olukorras. "Me saame korraliku hoobi, teist võimalust polegi. Kasv on olnud nii kiire, et on tekkinud olulised disproportsioonid. Kümme aastat tagasi enne börsikriisi rääkisid pankurid, et börsil on hinnad nagu natuke paigast ära. Pankurid armastasid öelda, et pehme langemine tuleb, aga see tuleb 1998. aastal. Kinnisvarahindades on väga palju õhku sees. Tallinnas võiks paljukordse paneelmaja ehitushind koos ehitaja normaalse marginaaliga jämedates joontes olla 15 000 – 18 000 krooni ruutmeeter. Maa ja muud kulud juurde ning 21 000 – 25 000 krooni ruutmeeter võiks kujuneda müügihinnaks. Praegu aga küsitakse veel 35 000 krooni ruutmeetri eest," ütles Taal Postimehele.

"Usun, et jämedates joontes on kinnisvarahindadel kukkumisruumi tubli 30 protsenti, aga ajutine läbivajumine võib olla suuremgi. Kinnisvarahindades on õhku nii palju, et sellest õhu vilinal väljalaskmine lõpeb pauguga. Lisaks on otsas odava laenuraha aeg. Peale selle valmib kogu aeg uusi ehitisi, sest arendajad on püüdnud võtta viimast," arvas Taal.

"Ei ole mõtet rääkida, et merevaatega mitmekorruselises paneelmajas kusagil äärelinnas jääb hind püsima 35 000 krooni juurde ruutmeetri eest. See ei jää püsima põhjusel, et põllupealsed rajoonid tahavad müümist ja need müüakse tõenäoliselt hinnaga alla 10 000 krooni ruutmeetri eest. Kui inimesel on valida, kuhu minna, siis läheb ta põllu peale, sest seal võib ka paar aastat elada. Lähema poole aasta jooksul tunnevad kinnisvaraarendajad end väga halvasti," lisas ta.

"Eesti kinnisvara probleem on õiglane hind. 3000–4000 inimest on mõne aastaga saanud väga jõukaks, samas on sajad tuhanded inimesed aastakümneteks määratud hirmsasse laenuorjusesse. 2000 eurot ruutmeetri eest ei ole õiglane hind, kui arvestada meie elatustaset. Korteri ruutmeetri hind ei saa olla kolm keskmist palka. Me oleme tõsise kriisi lävel – inimesed kaotavad raha või oma elamise, kümned tuhanded neist saavad tõsise moraalse löögi, sest on laenuraha eest ostnud ülemäära kalli korteri või maja," ütles Taal.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474