19. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skanska eksjuhtide hoogne kinnisvaraäri

Endised Skanska EMV juhid ning head sõbrad Jaanus Otsa ja Olaf Herman ajasid oma põhitöökoha kõrvalt muljetavaldavat kinnisvaraäri.

Tänaseks juba kuuvanune uudis, et Otsa ja Herman lahkuvad Skanskast, tekitas nii mõnegi küsimuse.

Kas tõesti olid Otsa-Herman moodsa maatriksjuhtimissüsteemi järjekordsed ohvrid? Või polnud lahkumine sugugi nii sõbralik, kui osapooled välja üritavad näidata?

Seda enam, et ehitusringkondades levib visalt jutt, et lahkumine võis hoopis olla seotud Otsa ja Hermani isiklike kinnisvaraprojektidega, mida mehed põhitöö kõrval ajasid.

Pärast lahkumisteadet räägib Otsa, et ta ei välista eraettevõtlusele pühendumist. Herman vestab võimalusest koos Otsaga ühist äri ajada, kuid enne tulevat talv üle elada ning veidi järele mõelda.

Tõeliselt tulus äri põhitöökoha kõrvaltTegelikkus on aga selline, et mehed tegelesid Skanska juhtimise kõrval tõepoolest vägagi tulusa eraäriga. Ning tundub et üsna Skanska omaniku teadmata.

Otsa-Hermani äride skeeme ning seoseid uurides käib läbi Mati Tusovi nimi. Tusov on Oliver Kruuda parem käsi kinnisvaraarenduses. Niisamuti on siia segatud mitmed advokaadid.

2005. aasta lõpul müüb ASi Kalev tütarfirma Kalev REC 40 miljoni krooniga maha Pärnu maantee ääres nn Kalevi kvartalis asuva Tere Maja arendusprojekti.

Hoone projekteerijal ning ehitajal Skanskal on selleks ajaks kolm esimest korrust juba betooni valatud.

Huvitaval kombel ei osta arendusprojekti ära ehitaja ning kinnisvaraarendaja Skanska, vaid advokaat Eerik Entsiku nimel olev osaühing Aadel Ehitus.

Selgus saabub pool aastat hiljem, kui Aadel Ehituse omanikeringi ilmub oma firmadega kolmik Tusov-Otsa-Herman. Tusovile kuulub Aadel Ehitusest pool, Otsale-Hermanile ent kummalegi 25 protsenti.

Paslik on siinkohal meenutada, et Skanska oli kuni 2005. aasta kevadeni Kalev RECi aktsionär ning Otsa ja Herman kuulusid firma nõukogusse.

Skanska hoidus keerulisest riskiäristOliver Kruuda kommenteeris toona arendusprojekti müüki nõnda, et seda soovis osta neli firmat või fondi, kuid projekt müüdi ekstra selleks tehinguks loodud osaühingule, sest see oli valmis kõige rutem raha ära maksma.

"Skanska EMV ei saanud seda projekti osta, sest Skanska ei tegele Eestis büroopindade arendamisega, mis on kõrgema riskiga," selgitab Otsa nüüd. Tema häälest on kadunud see enesekindlus, mida paljud tuttavad peavad mehe lahutamatuks kaaslaseks.

2006. aastal huugab kinnisvaraturg täispööretel ning pindade müügiga uhiuude Tere Majja mingeid probleeme ei ole.

Tere Maja ehitus tõi suure dividendisajuKokku on Aadel Ehituse müügitulu 133 miljonit krooni. Kasumit on firmal aasta lõpuks kogunenud 24 miljonit krooni, millest 17 miljonit makstakse ka omanikele netodividendidena välja. Samuti antakse seotud osapooltele laenu 19,5 miljonit krooni.

Otsa sõnul on tema osaluse näol Aadel Ehituses tegemist kõigest finantsinvesteeringuga.

Samasugune skeem kumab ka Skanska Pirita teele ehitatava 11-korruselise korterelamu arenduse tagant.

Ehituse algus läheb üle kivide ja kändude. Kohuski jõuab vahepeal detailplaneeringu tühistada, leides, et linn pole piisavalt põhjendanud, miks ala üldplaneeringut muudeti ja miks on sinna krundile sobilik just kortermaja.

Arendajatena esitletakse Skanskat ning Eesti Näituste ASi. Ning see on kõik.

Kuid pilk kinnistusregistrisse näitab, et peatselt valmivas majas kuuluvad 20 kallist ning eksklusiivset korterit osaühingule Vivamer, mille tagant leiame meile juba tuttava advokaadi Eerik Entsiku.

Eesti Näituste kodulehe järgi maksab kalleim korter selles Pirita tee äärses majas

11,9 mln krooni ehk 82 500 krooni ruutmeetri eest.

Sama skeem paistab ka Pirita kortermaja ehituseltTegemist on kuuendal korrusel asuva 144 m2 suuruse pinnaga, mille akendest avaneb vaade Lasnamäele. Korrus madalamal maksab sama suur merevaatega korter 360 000 krooni vähem.

Vivameri 20 korterit müüb Pindi Kinnisvara.

"Ma tean, kes on nende korterite omanik, aga ma ei saa seda sulle öelda," viitab Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman kliendiandmete saladusele.

Skanska kinnisvaraarenduse müügijuhilt Peeter Raudnagelilt saan teada, et Vivameri omanike näol on tegemist ühe kinnisvaraarendusega tegeleva sõpruskonnaga. Kuid küsimustele, kes, mis ja kus, vastab Raudnagel, et ta ei oska öelda ning ei tea.

"Võin vaid aimata, kes Vivameri taga on. Kuid mina see ei ole, minu teada ka Olaf (Herman - toim.) ei ole mängus," selgitab Otsa, kui viitan sellele, et skeem on väga sarnane Tere Maja arendusega.

Mati Tusov ostab ootamatult firma"Entsikul on sadu kliente. Kindlasti ei saa ta oma klientide nimesid avaldada, aga ma võin paluda, et ta räägiks, kui klient lubab," on Otsa aga lahkelt nõus aitama.

Kuigi otseselt Tusovit, Otsat ning Hermani Vivameriga seostada ei saa, on fakt, et Hermani osaühing Kristobal andis eelmisel aastal Vivamerile 75 000 krooni laenu. Kolmapäeva õhtul saabub vandeadvokaat Entsikult teade, et täna toimunud ostu-müügitehingus omandas Vivameri osa Tusovi osaühing Sabreena. Kas ajendiks võis olla see, et sama päeva hommikul rääkisin Otsaga ning saatsin küsimused ka Entsikule, või mitte, teavad vaid asjaosalised.

"Ükskõik, kes need investorid ka ei oleks, kõige õnnelikumad nad tänases kinnisvaraturu olukorras ei ole," viitab Otsa sellele, et korterite müük Pirita teel ei edene.

Otsa: kasutan palju advokaate"Kasutan palju advokaatide abi," räägib Otsa.

Otsa firma Markwend ning Hermani firma Kristobal juhatuse liige on vandeadvokaat Aivar Raudsik.

Raudsiku nimi käis ajakirjandusest läbi Politseimaja rendileandmise lugudes. Advokaat oli mõnda aega poole rendileandja osaühingu Raldoni omanikfirma Crimex Capitali juhatuse esimees. Raldon kuulub Mati Tusovile.

Advokaat Eerik Entsiku nimele on augustis registreeritud OÜ EMV Ehitus, millega seotust on Otsa ja Herman eitanud.

Nii Otsale kui ka Hermanile on viimaste aastatega siginenud hulk kinnisvara Tallinna hinnatud piirkondades.

Otsa ostis paar aastat tagasi kaks ca 150 ruutmeetrist korterit vanalinnas, Pühavaimu tänaval. Eriliseks teeb selle ostu asjaolu, et tänapäeval ostetakse kortereid üldjuhul laenuga, kuid need mõlemad korterid on hüpoteegivabad.

Veel on Otsal paar korterit samas Kaupmehe tänava majas number 6. Need korterid on ostetud Hansa Liisingu kaudu Skanska tütarfirmalt.

Lausa neli korterit on soetanud Otsa ainuomanduses OÜ Markwend Kaupmehe tänav 7 majja. Selle maja ehitas Skanska oma kinnisvaraprojektina.

Need neli korterit ostis Otsa firma pool aastat tagasi Skanskalt, kõik sama kinnisvarafirma - osaühingu Roswitha Kinnisvarabüroo kaudu. Viimase omanikud peidavad end Luksemburgis, kuid Skanskaga seob Roswithat ettevõtte juhatuse liige vandeadvokaat Andres Aavik. Nimelt on Aavik olnud aastaid tagasi lühikest aega ka Skanska nõukogu liige.

Otsa eitab igasugust sidet Roswithaga. Millegipärast on Otsa tänavu mais aga saanud osanikuks Creo Kinnisvara nimelises firmas. Ja selsamal päeval, kui Otsa omanikuks sai, loobus Roswitha osalusest Creos.

Roswitha tõi eelmisel aastal 26 mln krooni kasumit.

Skanska partnerlus Mati TusovigaSkanska EMV peakontor asub Tallinnas, Madara 25. Ka Madara 25a ja 27 asuvad krundid kuulusid Skanskale kuni 2002. aasta augustini, mil need läksid Kalevi tütarfirma Kalev REC omandisse.

2004. aasta lõpus toimunud tehingu põhjal tekkis kinnistule kaasomand, kus väiksemaks partneriks oli Skanska EMV ning suurem osa kuulus osaühingule Anatario. Anatario taga olevate nimede seast leiab ka Mati Tusovi oma.

Pool aastat hiljem müüb Anatario suurema osa enda kaasomandist Moskva elaniku Margarita Novikova osaühingule Militello.

Täna kuulub kaasomand Skanskale, Militellole ning osaühingule Brembo Kinnisvara (juhataja Mati Tusov).Kalev RECi teatakse põhiliselt kommivabrik Kalevi kolijafirma ja kurikuulsa Keila-Joa suvilakompleksi arendajana.

Poliitikute pesana tuntud Keila-Joa suvilaostu puhul oli just Skanska tehingu eestvedaja.

Hiljem müüs Skanska oma osaluse ettevõttes Kalevile 25 miljoni krooni eest maha.

Kommentaar

Mika ToivolaSkanska EMV juhatuse esimees

Ma pole kursis ühegi Jaanus Otsa või Olaf Hermani isikliku kinnisvaraprojektiga. Ma olen küll kuulnud kuulujutte ses asjus, aga meil pole ühtegi fakti. Me pole leidnud tõendeid. Ja mulle ei meeldi kommenteerida kuulujutte.

Pirita tee 28a maa-ala omanik Eesti Näitused müüs Skanskale 35% kaasosast ning OÜ Vivamerile 15% ja enda omandisse jättis 50% kinnistust. Seega kuulub lepingu kohaselt Pirita tee 28a korterelamust 20 korterit OÜ Vivamerile.

Skanska juhtkonnal puuduvad andmed, kes on Vivameri taga.

Aadel Ehitus? Ma ei ole sellest firmast kunagi kuulnud (vastates küsimusele, kas ta teab Tere Maja arendaja Aadel Ehitus seotusest Otsa ja Hermaniga - toim).

Skanska juhatuse liikmetel on keelatud tegevus konkurendi juures. Küll saavad Skanska juhtkond ja töötajad osta Skanska ehitatavaid kortereid võrdsetel tingimustel teiste klientidega.

Jaanus Otsa ja Olaf Herman lahkusid Skanska EMVst omal soovil, sest ei pidanud ennast õigeteks inimesteks viima ellu Skanska strateegiat Eesti tööpiirkonnas.

Palju firmasid, kui samad nimed * OÜ Markwend Osanik Jaanus Otsa, juhatuse liige advokaat Aivar Reivik

* OÜ Kristobal Osanik Olaf Herman, juhatuse liige advokaat Aivar Reivik* OÜ Sabreena Osanik ja juhatuse liige Mati Tusov* OÜ Aadel Ehitus - loodud Pärnu mnt 139e Tere Maja arenduseks Osanik algselt advokaat Eerik Entsik, hiljem osaühingud Sabreena, Markwend ning Kristobal.* Juhatuse liige algselt advokaat Eerik Entsik, hiljem Mati Tusov.* OÜ Vivamer - omab Pirita tee 28a kortermajas 20 korterit Osanik algselt advokaadibüroo Alas Raudsik, siis kaks Luksemburgis registreeritud firmat ning alates 2006. aasta märtsist kuni selle nädala kolmapäevani advokaat Eerik Entsik. Nüüd on omanik osaühing Sabreena.* Juhatuse liige on olnud advokaat Aivar Raudsik ning nüüd advokaat Eerik Entsik.* Roswitha Kinnisvarabüroo OÜ Osanik Luksemburgis registreeritud Callisto S.A

Väljavõte Skanska eetikakoodeksist: * Äritegevuse eetika Korruptsioon, altkäemaks ja ebaõiglased konkurentsi piiravad võtted moonutavad turgu ning takistavad majanduslikku, sotsiaalset ja demokraatlikku arengut. Skanska on kohustunud sellist praktikat vältima.

* Me ei tegutse kehtiva konkurentsi reguleeriva seadusandluse vastaselt.* Me ei paku või ei anna altkäemaksu või muud vastutasu.* Me ei palu ega kiida heaks altkäemaksu või muud vastutasu, mille eesmärk oleks meelitada meid tegutsema meie põhimõtete vastaselt.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474