22. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA kinnisvarakriis näpistab Euroopat

USA kinnisvarahindade langus on jõudnud Euroopasse, siinsed kinnisvaraturud on langemas.

The Wall Street Journal kirjutas, et kinnisvarahindade languse põhjused Euroopas on samad mis USAs: kõrgemad intressimäärad, ebakindlus turul ja karmimad laenutingimused.

Kinnisvarakriis on jõudnud Hispaaniasse, kus kinnisvarahinnad on viimase kümnendiga kahekordistunud ja toimus Euroopa suurim kinnisvarabuum. Alates juulist on sealsed hinnad kergelt langenud. Kinnisvara müügiperiood on pikenenud nädalatelt kuudele ja müümise asemel renditakse järjest rohkem . Ka ehitusbuum on raugemas, sel juulis väljastati 38% vähem ehituslubasid kui eelmisel aastal samal ajal.

Möödunud kvartalil langeside esmakordselt kümne aasta jooksul ka Prantsusmaa kinnisvarahinnad. Iirimaal on kinnisvarahinnad 1,9% madalamad kui aasta tagasi.

Reitingagentuuri Standard Poori hinnangul on Hispaania, Iirimaa ja ka Suurbritannia kinnisvara 20% ülehinnatud, korrektsioon on tulekul, vahendas The Financial Times. Agentuuri hinnangul on Hispaania ja Iirimaa majandus eriti sõltuv kinnisvaraturust ja ehitussektorist.

Langev kinnisvarasektor võib õõnestada kogu Euroopa majandust, sest viimastel aastatel on kavu mootoriks olnud ehitussektor. Nüüd on ehitusbuum möödumas. Kõrgemate laenumaksete tõttu piiravad inimesed ka tarbimist.

Endise USA Föderaalreservi esimehe Alan Greenspani sõnul on madalal hoitud intressid ja märkamatu inflatsioon julgustanud kinnisvarabuumi pärast Nõukogude Liidu lagunemist. Nimelt on kinnisvarabuum viimasel 10-15 aastal toimunud kõigis arenenud riikides, välja arvatud Jaapanis.

Euroopas on võrreldes USAga üks eelis, mis võib kinnisvarakriisi pehmendada. Nimelt on Euroopas haruldane, et maja väärtuse kasvades võetakse sellele teine laen, mis USAs on ga tavaline. Euroopa subprime-laenude turg on USAga võrreldes olematu.

Saksamaal võib kinnisvarakriis mööduda märkamatult, sest sakslased on pidevalt eelistanud eluaset rentida, mitte omada ja see on hoidnud kinnisvarahindade tõusu mõõdukana. Prantsusmaal on valitsus piiranud ehitamist, mis tähendab, et kinnisvara nõudlus on endiselt pakkumisest suurem. Ka on enamus prantslasi võtnud laene fikseeritud intressiga, mis tähendab, et nad ei ole intressikõikumistel tundlikud.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474