25. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ärikinnisvara tagatisel võetakse hoogsalt laenu

Korterite-majade hindamisakte tellitakse poole aasta tagusega võrreldes vähem, kuid ärikinnisvara tagatisel võetakse praegu varasemast hoogsamalt laenu.

Pindi Kinnisvara hindamisosakonna juhataja Margus Pilv ütles, et võrreldes poole aasta taguse ajaga pole kinnisvarahindajatel tööd ja sissetulekut oluliselt vähemaks jäänud. Poole aasta taguse ajaga võrreldes hinnatakse elukondlikku kinnisvara vähem, kuna sellega toimub varasemast vähem tehinguid.

"Varasemast rohkem tellitakse aga ärikinnisvara ja projektide hindamist," rääkis Pilv. Enamik hindamisakte läheb pankadele laenu tagatiseks.

Nagu varemgi, tellitakse hindamisakte kohtutele, riigiasutustele ja raamatupidamise tarbeks.

Kommertspangad pole samas laenuklientidelt hindamisaktide värskendamist palunud, kuna viimasest hindamisest on möödunud rohkem kui kuus kuud. "Selleks on siis vajadus, kui mingi asi hakkab hapuks minema," ütles Pilv. "Pangad pole aga sinnamaani läinud, et hakkaksid oma portfelle ümber hindama. See oleks ka väga töömahukas."

Pilv tunnistas, et leidub nii neid kliente, kes soovivad kinnisvara ülehindamist kui neid, keda paelub ostuläbirääkimiste tarbeks välja käia võimalikult madal hind. "Tavaliselt tahetakse, et üle hinnataks, aga see pole eetiline," sõnas Pilv. "Olen aastate jooksul näinud igasuguseid hindamisakte ja kinnisvarahindajad, kes midagi sellist tegid, on ametist lahti saanud."

Töökoormuse langemise tõttu pole ükski suurem büroo hindajate arvu veel vähendama pidanud.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474