29. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitus kasvas kolmandas kvartalis vaid 5 protsenti

Ehitusettevõtted ehitasid 2007. aasta kolmandas kvartalis Eestis ja välisriikides eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 5% rohkem, teatas statistikaamet.

Teises kvartalis alguse saanud ehituse kasvutempo aeglustumine jätkus ka kolmandas kvartalis.

Kolmandas kvartalis ehitasid ehitusettevõtted omal jõul 11,3 miljardi krooni eest. Hooneid ehitati 7,3 miljardi ja rajatisi 4,0 miljardi krooni eest — püsivhindades vastavalt 12% rohkem ja 6% vähem kui eelmise aasta kolmandas kvartalis. Nii kohalikul ehitusturul kui ka välisriikides tulenes ehituse kasv ainult hoonete ehitamisest.

Ehitisregistri andmetel lubati kolmandas kvartalis kasutusse 1569 uut eluruumi, s.o 209 eluruumi rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Enam kui kolmveerand uutest eluruumidest asus korterelamutes. Enim valmis uusi eluruume Tallinnas, järgnesid Tallinna lähiümbruse vallad ja Tartu linn. Ehitustegevuse kallinemine ja laenutingimuste karmistumine on vähendanud nõudlust uute eluruumide järele. Kolmandas kvartalis anti ehitusluba 1793 uue eluruumi ehitamiseks, mida on võrreldes aastatagusega ligi kaks korda vähem. Eelistatuim elamutüüp oli ühepereelamu.

Kasutusse lubati 244 mitteelamut kasuliku pinnaga 175 000 ruutmeetrit. Enim lisandus uut kaubandus- ja laopinda. 2006. aasta kolmanda kvartaliga võrreldes vähenes nii kasutusse lubatud mitteelamute pind kui ka kubatuur.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474