6. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA kinnisvarahinnad langevad veel 30%, Bush tõttab appi

Moody's Economy.comi raporti kohaselt langevad USA kinnisvarahinnad veel 30%, enne kui kriis 2009. aastal lõppeb. Samas plaanib president Bush aidata hätta sattunud koduomanikke.

Raporti sõnul on tegu viletsaima olukorraga USA kinnisvaraturul alates Teisest maailmasõjast. Analüüsi autorid Mark Zandi ja Celia Chen arvavad, et madalseis kestab 2009. aasta alguseni, turg hakkab taas tõusma alles 2010. aastal, kirjutas Reuters.

Eriti rängalt tabas kinnisvarahindade langus Punta Gordat Floridas ja Stocktoni Californias, kuna investorid on sealt lahkumas ja kinnisvara on arendatud nõudlusest rohkem.

Lisaks nõuab kinnisvarakriis oma osa ülejäänud majanduselt. 2004-2005. aasta kinnisvarabuumi ajal panustas kinnisvaraarendus terve protsendi USA majanduskasvu. Sel aastal on kasv protsendi jagu väiksem, järgmisel aastal konguni 1,5% väiksem.

USA rahvastikubüroo andmetel oli 2007. aasta kolmandas kvartalis 2,1 miljonit tühja maja ja korterit, mis ootasid müüki. See on 2,6 kogu USA elamispindadest. 1980-2000 oli vabu eluasemeid vaid 1,7%.

Samal ajal plaanib president George W. Bush hättasattunud inimestele appi tõtata. Nimelt teatas ta plaanist ajutiselt külmutada madalad intressid, mis võiks paari aastaga tõusta, et kinnisvaraomanikud kodusid ei kaotaks, kirjutas The Wall Street Journal. Bushi administratsioon vahendab tehingut laenuandjate, kes laenud külmutaks, ja investorite, kellele võlad müüakse, vahel. See annab laenuandjatele paindlikkust.

Plaan tuleb ajal, mil inimesed on mures majanduse, eriti kinnisvarasektori käekäigu pärast. Teema on aktuaalne ka 2008. aasta presidendivalimiste kampaanias.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474