18. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA kinnisvarabuumi aegsed libategijad võeti vahele

Eile said Floridas süüdistuse 31 kinnisvaralaenudega seotud inimest, kuid seal ei olnud tegemist lihtsalt vara ülehindamise ja laenureeglite vastu eksimisega enne sel aastal USA kinnisvaraturgu tabanud krahhi, vaid algusest saati teeseldud tehingutega, milleks võeti kokku 14,2 mln dollarit laenu.

"Kinnisvaralaenudega petmine ei ole kuritegu paberil, pihta saavad täiesti tegelikud elavad inimesed," iseloomustas Florida prokurör R. Alexander Acosta sellise tegevuse laiemaid mõjusid. Süüdistuse järgi ulatusid 28 kinnistu ostuks võetud laenud 145 000 kuni 900 000 dollarini, kirjutas New York Times.

Skeemi oli kaasatud osalisi tehingute kõigilt astmeilt, sealhulgas pangatöötajad, hindajad, tankistid-libaostjad ja kinnistamisametnikud ning äri käis Lõuna-Floridas. Kinnisvarapettuste poolest liidriosas olevas osariigis hakkasid asjad välja tulema alles siis, kui varem õitsenud turg kokku kukkus. Septembris asusid pettusi uurima kaks ametkondadevahelist töögruppi, kohalik ja riiklik. Viimane esitas ka siin jutuks olevad süüdistused.

Kahe kinnisvarainvesteeringute ettevõtte omanik Juan Torrens (40) otsis kinnisvaramüüjaid, kes nõustuks müügihinda ülespuhutuna näitama. Torrens ja Daniel Ramos (40) palkasid ostjana esinevaid inimesi. Torrensi naine Rachael esitas palgatud ostjate nimel laenutaotlusi, lisades võltsitud maksedokumente. Toetamaks ülespuhutud müügihindu koostas kinnisvara hindaja Alonso A. Muxo (48) vastavaid hindamisakte. Vähemalt ühel juhul esitas Regions Banki töötaja Roger Rosario kinnituse tegelikult olematu pangadeposiidi kohta, et selle saaks laenutaotlusele lisada. Laenu saamisel jagati tegeliku ning näidatud hinna vahe tehinguosaliste vahel ära.

Abielupaar Torrens jätkas laenumaksete tasumist, et laenude teenindamisega oleks kõik korras, kuni kinnisvara uuesti edasi müüakse, mida mitmel juhul tehti uuele libaostjale. "Ostjaid" koguneb kohtu ette 25. Kokku on töörühmad Floridas süüdistanud 55 inimest pettustes, mis puudutavad 76 mln dollarit kinnisvaralaene, 18 inimest on arreteeritud.

Võimude teatel ulatuvad taoliste pettuste mõjud märksa kaugemale kannataja osas olevatest krediidiasutustest. See võib mõjuda kinnisvara hinnale piirkondades, kus taolised asjad on toimunud ning teha laenu saamise raskemaks ka ausatele koduostjatele.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474