27. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oktoobris kasvas eksport kiiremini kui import

Kaupade eksport suurenes võrreldes 2006. aasta oktoobriga 15% ja võrreldes 2007. aasta septembriga 23%, teavitas statistikaamet.

Kaupade eksport ja import suurenesid nii eelmise aasta oktoobri kui ka tänavu septembriga võrreldes. Eesti kaubavahetuse käive oli 2007. aasta oktoobris esialgsetel andmetel 27,6 miljardit krooni. Oktoobris oli kaubavahetusest eksport 12 miljardit krooni (43%) ja import 15,6 miljardit krooni (57%). Kaupade eksport suurenes võrreldes 2006. aasta oktoobriga 15% ja võrreldes 2007. aasta septembriga 23%. Kaupade import suurenes võrreldes eelmise aasta oktoobriga 4% ja tänavu septembriga võrreldes 12%.

Kaubavahetuse käive suurenes võrreldes eelmise aasta oktoobriga 8% ja tänavu septembriga võrreldes 16%. Kaubavahetuse bilansi puudujääk oli 3,6 miljardit krooni (2006. aasta oktoobris 4,6 miljardit krooni, tänavu septembris 4,2 miljardit krooni).

Oktoobris moodustas eksport Euroopa Liidu (EL 27)b riikidesse 70% ja SRÜ riikidesse 13% kogu kaupade ekspordist (eelmise aasta oktoobris olid need näitajad vastavalt 67% ja 13%). Peamised sihtriigid olid Soome (20% kogu ekspordist), Rootsi (13%) ja Läti (10%).

Oktoobris hõlmas import Euroopa Liidu (EL 27) riikidest 83% ja SRÜ riikidest 9% kogu kaupade impordist (eelmise aasta oktoobris olid vastavad näitajad 80% ja 11%). Kõige rohkem kaupa veeti sisse Soomest (16% kogu impordist), Saksamaalt (14%) ja Rootsist (10%).

Kaupade sisseveos suurenes eelmise aasta oktoobriga võrreldes peamiselt põllumajandussaaduste ja toidukaupade (597 miljoni krooni võrra), transpordivahendite (414 miljoni krooni võrra), metalli ja metalltoodete (256 miljoni krooni võrra) ning puidu ja puittoodete (223 miljoni krooni võrra) eksport. Samal ajal vähenes märkimisväärselt ainult mineraalsete toodete (326 miljoni krooni võrra) ning masinate ja seadmete (99 miljoni krooni võrra) eksport.

Kaupade impordis suurenes eelmise aasta oktoobriga võrreldes kõige enam mineraalsete toodete (258 miljoni krooni võrra), keemiatööstuse tooraine ja toodete (240 miljoni krooni võrra), metalli ja metalltoodete (145 miljoni krooni võrra) ning tekstiili ja tekstiiltoodete (122 miljoni krooni võrra) sissevedu. Samal ajal vähenes oluliselt ainult masinate ja seadmete (508 miljoni krooni võrra) import.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474