31. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Politsei: LHV kasutas väärtpaberiturul konfidentsiaalset infot

Keskkriminaalpolitsei tuvastas, et investeerimispanga LHV töötajad kasutasid USA väärtpaberiturul tehingute tegemisel konfidentsiaalset infot, kuid ei suutnud konkreetset süüdlast välja selgitada ja uurimine lõpetati.

Politsei tegi kriminaalmenetluse käigus kindlaks, et 2004. aasta juunis registreeriti LHV nimel teabesüsteemi Business Wire Connecti (BWC) kasutajakonto, mille kaudu oli õigus avaldada pressiteateid, kuid LHV süsteemi kaudu ühtegi teadet ei saatnud, teatas riigiprokuratuur ETV24le.

Veebilehe turvavea tõttu oli aga võimalik näha teiste poolt postitatud teadete failinimesid ja uudiste avaldamiste aegu, mis manipuleerides tellimuste ajaloo URL-i, võimaldas teha järeldusi väärtpaberite hindade muutuste kohta.

Analüüsi tulemusel selgus, et kahtlus siseinfo kasutamise kohta väärtpaberitega kauplemises leidis kinnitust vaid 11 LHV tehingu puhul umbes 2500st ajavahemikul september kuni oktoober 2005.

Samas ei tehtud kindlaks, kes BWC teiste kasutajate pressiteadete vastu huvi tundsid, sest tuvastatud IP–aadressi kasutas terve ettevõte AS Lõhmus Holdings, mitte konkreetne isik.

Kriminaalmenetluse alustas riigiprokuratuur 2005. aasta novembris karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb konfidentsiaalset informatsiooni omava isiku poolt konfidentsiaalset informatsiooni kasutades väärtpaberiga tehingu

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Külli KaljulindReporter-toimetaja Tel: 58 223 022
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474