21. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kütuse aktsiisi tõus loodetud tõusu teedeehituses ei toonud

Maanteeameti peadirektori asetäitja Märt Puust ütles, et sellel aastal on olnud teetööd võrreldes varasema perioodiga küll kapitaalsemad, kuid mootorikütuse täiendava aktsiisi tõttu pole suudetud teedeehituses hüpet teha.

Puust rääkis 2008. aasta suuremate teetööde kokkuvõttest, et projektid väljaspool põhimaanteid on läinud järjest kapitaalsemaks liiklusohutuse seisukohast. "Teid valgustatakse ning rajatakse kergliiklus jalgratturitele, jalakäijatele, kes viiakse ohtlikelt teepeenardelt ära," ütles ta.

“Teetööde kilomeetrid pole kasvanud, kuid tööd on kapitaalsemad,” lisas ta.

Puust märkis, et teetööde rahastamine on kasvanud võrreldes eelmise perioodiga, kuna kütuse hind ja kütuse aktsiis on kasvanud. “Tänase rahastamisega siiski rahul olla ei saa,” sõnas Puust ja lisas, et hädapäraste remonditööde osas ollakse plaanidest maas.

“See aasta on olnud stabiliseerumise aasta. Vaatamata mootorikütuse täiendavale aktsiisi tõstmisele pole suudetud teedeehituses hüpet teha,” tõdes ta. Mootorikütuse aktsiisi tõus ei ole suutnud teedeehitust aidata nii palju nagu alguses loodeti.

Puust ütles, et selle aasta üks suurim teetööde projekt on olnud, mida on ehitatud aastatel 2007-2008, Vaida-Aruvalla. "Projekti maksumus on 540 miljonit krooni, mida on 50% ulatuses rahastanud ühtekuuluvusfond (UF)," selgitas ta.

“Mäo möödasõit on teine selle aasta suurprojekt,” ütles Puust. Ta lisas, et möödasõidu ehitus on alanud ning valmis võiks see olla 2010. aasta lõpuks. "See on kõige suurem projekteerimise-ehituse leping ehk projekteerija ehitab möödasõitu. Põhilised ehitustööd toimuvad järgmisel aastal." Mäo möödasõidu ehitamine maksab 475 miljonit krooni ning kogu projekti raha tuleb riigieelarvest.

Selle aasta kolmas teetööde suurprojekt on Puusti sõnul Kukruse-Jõhvi teelõik, mis valmib 2010. aasta lõpuks. Projekti on rahastatud ka Euroopa Liidu abivahenditest. 80 miljonit krooni on hankelepingu maksumus. “Täna toimuvad veel hanke vaidlustused, kuid eesmärk on see leping selle aasta sees alla kirjutada.”

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474