24. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skanska sai Inglise Kolledži spordihoone ehitamisel eelise

Tallinna linna tellitud ekspertiis juhib tähelepanu ka sellele, et Inglise Kolledži spordihoone ehitamise käigus loodi eelised põhitööde võistupakkumises ehitajale Skanska EMV.

Ehituse juhtimisteenust teostanud OÜ Yxus projektijuht Madis Kareda ütles, et ehituse kahte etappi jagamise vajadus tulenes sellest, et rahapuuduses kinni kiilunud projektiga liikvele minna.

„Eelis jah, aga valiti siiski konkursiga,“ tunnistas Arco Vara AS suuromanik ja Inglise Kolledži sihtasutuse esimees Hillar-Peeter Luitsalu, kes samal konkursil konkureerinud ettevõtetest teadis nimetada veel Eesti Ehitust ja Koger Partnerit.

"Miks unustas aastaid ehituse juhtimisega professionaalselt tegelev Tallinna Linnaehituse AS hankekorralduse hea tava või ta tõesti ei tunne seda ja ei tunne ka riigihanke seadust," imestas ekspertiisis selle koostanud Sutt.

„Ega meie ei otsusta, mida kui palju tükeldada, kuidas läbi viia või kuidas organiseerida seda ehitust,“ ütles Tallinna Linnaehituse juhatuse esimees Vladimir Issakov, kelle sõnul juhtis vägesid sihtasutus. Issakov teab nimetada, et ehituse kahte järku jaotamise taga olid rahaprobleemid. „Aga igal juhul mingid probleemid olid ja ma mäletan, et probleem oli ka see, kes oleks võimeline kiiremini alustama selle tööga,“ selgitas ettevõtte juht, kuidas sai just Skanska EMV ehituse esimese osa tööd endale.

„Ükskõik kes võidab ettevalmistustöö, kui tööd eraldi tehakse - ta on mingil määral eelistatud. Teist moodi ei saa seda interpreteerida,“ vastas Issakov küsimusele, kas Skanska EMV oli hangete korraldamisel eelisseisus.

Skanska EMV juhatuse esimees ja juht Olle Horm rääkis Äripäevale vaid summast, mille sihtasutus ettevõttele ehitustööde eest võlgu on, kuid võistupakkumisel saadud eelistest spordimaja ehitamisel ei tea ta enda sõnul midagi ning soovitas küsimusega, miks ja kuidas selline asi toimus, pöörduda ekspertiisi teostaja poole. Olle Horm Inglise Kolledži spordihoone ehitamise ajal veel Skanska EMVd ei juhtinud.

Kuidas ekspert probleemi näeb ja Luitsalu ning Kareda mitte, seda ei oska mehed muuga seletada, kui et ekspert on perfektsionist, kes on üles tähendanud tegelikult vähetähtsad probleemid. Mehed on veendunud, et kõik on korras ning ütlevad ning ütlevad, et nii riigihangete amet kui ka pank, kes neid pidevalt kontrollivad, pole sihtasutusele Skanskale eeliste loomise või muude puuudujääkide kohta märkusi teinud.

Sama ekspertiis paljastas huvide konflikti Arco Vara suuromaniku Hillar-Peeter Luitsalu ja Tallinna Linnaehituse ning Inglise Kolledži Sihtasutuse vahel.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474